СПОРТНА ПАНОРАМА: ЗАХАРИ СТОЯНОВ ЗАМИНАВА ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО В ГЪРЦИЯ;ЦЕЦО СОКОЛОВ И ЛУБЕ СПЕЧЕЛИХА СКУДЕТОТО СЛЕД НЕВЕРОЯТЕН ОБРАТ ВЪВ ФИНАЛ №5;МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ИГРА ЗА ТРЕТИ КЛУБ ПРЕЗ ТОЗИ СЕЗОН;НАКАЗАХА ПУЛЕВ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА, ПРАЩАТ ГО НА КУРС ЗА СЕКСУАЛНИ ПОСЕГАТЕЛСТВА;ГРИГОР ДИМИТРОВ НЕ МОЖА ДА ОСЪЩЕСТВИ ОБРАТ СРЕЩУ ЩРУФ;СЕРИНА УИЛЯМС ОТНОВО СЕ ОТКАЗА ПОРАДИ КОНТУЗИЯ;ШАМПИОНЪТ В РИМ СЪЩО ОТПАДНА РАНО

0
1228

ЗАХАРИ СТОЯНОВ ЗАМИНАВА ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО В ГЪРЦИЯ

Добричлията Захари Стоянов замина за София, за да се присъедини към националния отбор на България за участие на Европейското първенство по канадска борба. Шампионатът на Стария континент тази година се провежда в гръцкия град Лутраки. В първенството ще участват около 1500 състезатели от 40 държави, информира dobrudjabg.com.

Заедно със Стоянов на Европейското ще участва още един състезател на добричкия клуб „Хищник”. Това е Мирослав Николов от Варна. Двамата спечелиха квоти за шампионата, след като спечелиха сребърен и бронзов медал на Държавното първенство преди месец. За радио „Добруджа” Захари Стоянов заяви, че се чувства добре. Надява се на добро представяне, макар че преди около 3 месеца претърпя операция на коляното.

Припомняме, че миналата година Стоянов спечели сребърен медал от Европейското първенство по канадска борба. На шампионата на Стария континент, който се проведе в зала „Универсиада” в София, председателят на клуб „Хищник” стана европейски вицешампион в категория над 85 кг при състезателите с увредени горни крайници.

ЦЕЦО СОКОЛОВ И ЛУБЕ СПЕЧЕЛИХА СКУДЕТОТО СЛЕД НЕВЕРОЯТЕН ОБРАТ ВЪВ ФИНАЛ №5

Волейболният национал Цветан Соколов и неговият Кучине Лубе (Чивитанова) направиха истинско чудо и спечелиха така мечтаната шампионска титла в италианската Суперлига. Цецо Соколов и компания сътвориха невероятен обрат от 0:2 до крайното 3:2 (22:25, 21:25, 25:12, 25:21, 15:10) като гости на Сър Сейфти Конад (Перуджа) в петия решителен мач от финала, игран в пълната с над 4000 зрители зала “Пала Бартон”. По този начин Лубе спечели финалния плейоф с 3-2 победи, а с това и Скудетото за 5-и път в своята история и първи след 2017 година. Соколов и съотборниците му направиха и невъзможното, за да нанесат първа домакинска загуба за Перуджа в плейофната фаза на първенството от повече от две години и да вземат много сладък реванш за загубения финал през миналия сезон с 2-3 победи. От друга страна, след титлата през 2018-а “червените дяволи” остават отново със сребърните медали. Това е трето сребро за Перуджа от шампионата след 2014 и 2016 година.

Цецо Соколов изигра нов страхотен мач за Лубе и стана най-резултатен с 19 точки (2 блока и 71% ефективност в атака). Османи Хуанторена (2 блока, 2 аса, 57% ефективност в атака) и Робертланди Симон (7 блока!, 1 ас и 80% ефективност в атака) добавиха по 16 точки за успеха. Хуанторена бе обявен и за най-полезен играч на мача. За тима на Перуджа кубинската звезда Вилфредо Леон заби 20 точки (7 аса!, 1 блок, 34% ефективност в атака). Сръбският ас Александър Атанасийевич реализира още 14 точки (4 аса и 31% ефективност в атака), но и това не помогна в борбата за титлата.

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ИГРА ЗА ТРЕТИ КЛУБ ПРЕЗ ТОЗИ СЕЗОН

Българският волейболист Матей Казийски игра за трети клуб през този сезон. Той започна сезона в полския Сточния (Шчичин), а след това премина в италианския Карцедония (Верона), след като тимът от полската корабостроителница фалира.

В края на сезона Матей Казийски игра за катарския Ал Араби (Доха) в турнира за Купата на Емира. На полуфинала на турнира Ал Араби с Матей Казийски и Тончек Щерн загуби от Ал Райан със Сам Деруу и Камил Рихлицки с 2:3 (25:22, 9:25, 22:25, 25:22, 12:15) в полуфинал №2 и след 0-2 в серията отпадна от турнира. На финала на 18 май Ал Райан ще срещне Полийс, в който играе българският разпределител Борислав Георгиев.

НАКАЗАХА ПУЛЕВ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА, ПРАЩАТ ГО НА КУРС ЗА СЕКСУАЛНИ ПОСЕГАТЕЛСТВА

Атлетическата комисия на щата Калифорния наложи изненадващо бързо наказание на българския боксьор Кубрат Пулев във връзка с придобилата широка популярност целувка с репортерката Дженифър Равало, популярна още като Джени Суши. Очакванията бяха комисията да реши до 48 дни, но тя вече излезе с решение. От спортния ръководен орган на американския щат решиха лицензът на Кобрата в Северна Америка да бъде отнет до 23 септември или за 6 месеца от датата на прословутата целувка. Дотогава той има срок да завърши обучителен курс във връзка със сексуалните посегателства. Освен всичко друго софиянецът трябва да заплати глоба от 2500 щатски долара. На 22 юли Пулев ще трябва да се яви отново пред комисията и да представи доказателства за приключването на наложения му курс и как му е повлиял. Ако той се справи успешно с тази задача, 6-месечното наказание може да бъде намалено.

Ако Пулев по някакъв начин не изпълни указаните му действия, наказанието автоматично придобива 12-месечен характер и бива придружено от допълнителна глоба от 2500 долара. Друго изискване, с което българинът трябва да се съобрази, е, че когато кандидатства за възстановяване на боксовия си лиценз, той трябва да го стори задължително пред Атлетическата комисия на Калифорния, преди да търси лиценз пред която и да е друга щатска комисия. При каквото и да е било бъдещо провинение от подобен характер Пулев ще бъде лишен до живот от правото да се боксира в пределите на щата Калифорния. В САЩ обаче съществува практиката независимите една от друга комисии да уважават решенията на останалите, които членуват в Асоциацията на боксовите комисии, така че наказанието ще важи за целите Съединени щати. Наказанието беше наложено с пълно единодушие при гласуването сред 7-членната комисия.

Междувременно победата на Кобрата над румънеца Богдан Дину на 23 март беше потвърдена, след като жалбата на боксьора от северната ни съседка и представителите му за служебен успех бе отхвърлена. Дину претендираше, че е получил неправомерен удар в тила минути преди съдията да обяви Пулев за победител в седмия рунд. Според комисията ударите на Кобрата не попадат в хипотезата за умишлени нарушения и затова победата му остава. Така статистиката на българина след мача остава непроменена – 27 победи (14 с нокаут) и 1 загуба.

ГРИГОР ДИМИТРОВ НЕ МОЖА ДА ОСЪЩЕСТВИ ОБРАТ СРЕЩУ ЩРУФ

Най-добрият български тенисист Григор Димитров не можа да осъществи обрат в първия кръг на тенис турнира от сериите “Мастърс” в Рим, като отстъпи на коравия двуметров германец Ян-Ленард Щруф с 4:6, 7:6(5), 3:6 за точно 2 часа игра. Шампионът от Финалите на АТР 2017 имаше предимство с пробив в третия сет, като бе близо до това да осъществи още един и да дръпне с 4:1, но от този момент нивото на изпълненията му спадна. Димитров също не се реши да продължи агресивно и рисково в следващите геймове, което доведе до поражение още в първия двубой с Радек Щепанек в щаба му.

В Монте Карло преди няколко седмици Григор надделя над Щруф, но сега не можа да довърши започнатия обрат, като един от позитивите в мача е, че все пак спечели тайбрек след няколко загубени такива през кампанията до момента. Според статистиката Димитров е направил 28 уинъра с 38 непредизвикани грешки, а съперникът му – 38-34.

СЕРИНА УИЛЯМС ОТНОВО СЕ ОТКАЗА ПОРАДИ КОНТУЗИЯ

Носителката на 23 титли от “Големия шлем” Серина Уилямс за трети път в кариерата си трябваше да се откаже от участие в тенис турнира от сериите Premeir 5. Великата американка започна кампанията си на клей с двусетова победа над Ребека Петерсон, но се отказа поради контузия преди дългоочаквания сблъсък с по-голямата си сестра Винъс. “Трябваше да се оттегля от турнира в Рим заради болката в лявото коляно. Ще ми липсват феновете и мачовете на един от любимите ми турнири. Ще се съсредоточа върху рехабилитацията, очаквам с нетърпение да ви срещна на Откритото първенство на Франция и на турнира в Рим следващата година”, заяви Серина Уилямс.

Причината е възобновени болки в лявото коляно, което не за първи път й създава проблеми в дългата кариера. В Рим бе едва четвъртият турнир за Уилямс през настоящата година, като тя досега е завършила само един-единствен. Уилямс загуби от Каролина Плишкова на четвъртфиналите на Australian Open, но пък именно в този двубой тя стъпи накриво и нарани глезена си, което определено повлия на представянето й – тя водеше с 5:1 в третия сет и имаше четири мачбола, преди да отстъпи с 5:7.

Серина е четирикратна шампионка в Рим – 2002, 2013, 2014 и 2016-а. През 2012-а и 2015-а също се отказваше преди мачовете си поради травми. Последната й загуба във Вечния град е от 2010 година от Йелена Янкович.

ШАМПИОНЪТ В РИМ СЪЩО ОТПАДНА РАНО

Роденият в Рим Матео Беретини елиминира шампиона от миналата година Александър Зверев със 7:5, 7:5 и се класира за осминафиналите на тенис турнира от сериите “Мастърс” в Рим. 23-годишният италианец постигна първата победа в кариерата си над тенисист от топ 5 и го направи на най-подходящото възможно място – пред екзалтираните си родни фенове.

Беретини миналия месец спечели втората си титла в кариерата (и двете на клей) в Будапеща, а сега има още един повод за гордост на любимата си настилка. За Зверев това е поредно разочароващо ранно отпадане в турнирите от началото на сезона и значителен регрес спрямо миналата година. Тогава до старта на “Ролан Гарос” той беше постигнал 30 победи и бе записал 8 поражения, като имаше две титли на сметката си – в Мюнхен и именно в Рим. Сега обаче той е със съотношение 15-10 победи-загуби и само едно участие във финал – в Акапулко, където отстъпи на Ник Кирьос.