ЖЕСТОКА КОНКУРЕНЦИЯ В ГЕРБ ДОБРИЧ КОЙ ДА СТАНЕ КМЕТ НА ОБЛАСТНИЯ ЦЕНТЪР

0
3134

Слуховете, които витаеха в публичното пространство кои са кандидатите на ГЕРБ за кмет на Добрич, се потвърдиха тази вечер на партийното събрание на ГЕРБ.

От няколко месеца се знаеше, че народният представител Даниела Димитрова – дори да бъде номинирана, лично ще си подаде веднага оставката. Така и стана. Който познава Д. Димитрова отблизо, знае, че тя държи на думата си, на обещанията си и на поетите ангажименти.

След оставката й, номинациите останаха пет. И тук няма изненада – най-голяма партийна подкрепа от местните членове на ГЕРБ получи зам.-областният управител Красимир Николов, който е и председател на общинската организация. 85 делегати застанаха зад него, а само 5 бяха против.

Действително може да се счита за изненада /за незапознатите с партийните дела в ГЕРБ/ номинацията на Детелина Николова. За нейната кандидатура гласуваха 48 делегати, останалите 48 гласа бяха: против – едва четири, и гъвкавите 44 въздържал се. Интересни везни.

За сегашния председател на Общинския съвет Иво Пенчев, зад когото твърдо стояха на номинациите на предните избори младежите в ГЕРБ, сега гласуваха 44 делегати на събранието. Интересен факт се получи с гласовете против – отново 4. Въздържалите се бяха 42.

В такава ситуация е резонно да се мисли за изравнено противоборство отново между кандидатурите на Детелина Николова и Иво Пенчев. Подобно противоборство /Евтим Костадинов – Емилия Добрева/ преди години реши слабия резултат на БСП, след като се смяташе, че първенството на Евтим Костадинов на балотажа е предрешило избора на кмет от червените. Сред членовете на ГЕРБ се смяташе на предните избори, че това е предрешило и загубата на кметските избори преди 4 години.

Трудна ще бъде задачата на централното ръководство на ГЕРБ, ако реши да не издигне кандидатурата на Красимир Николов. Най-малко поне заради факта, че и другите две кандидатури са с почти изравнени поддръжки на гласувалите делегати.

Общинската съветничка Зорница Михайлова, за която в един период от време се говореше, че е лидер сред евентуалните кандидати за кмет на Добрич, събра 46 гласа подкрепа. Двама гласуваха против, а 42 се въздържаха.

Общинската съветничка Надежда Петкова, която има и един мандат като зам.-кмет в екипа на Детелина Николова, събра 42 гласа подкрепа, срещу 4 против и 43 въздържали се.

Сега предстои Бойко Борисов да каже кого избира за кандидат за кмет, който на изборите ще трябва да се пребори с настоящия кмет на Добрич Йордан Йорданов и кандидата за кмет на БСП, който предстои да бъде издигнат на конференцията на червените на 2 септември.

Изявлението на Слави Трифонов, че влиза в политиката с партийна формация “Няма такава държава” задълбочава интригата, макар и намерението му да е само едно начало непосредствено преди изборите. Но в България всичко е възможно, подобно на изборната победа на Зеленски в Украйна. Имаме и опита на НДСВ, спомнете си как царят-премиер Симеон Сакскобурготски помете сини и червени.

Съвсем не са за подценяване и останалите политически формации, които ще се явят на изборите, дори и без кандидатури за кмет, но с листи за общински съветници, а и с подкрепа на балотажа, защото не е за вярване /поне засега/, че кметът на Добрич ще бъде избран още на първия тур.

На изборите влияят и много други “подводни течения”, дори често имат решаващата дума. Ще поживеем, ще видим. Едно е важно, добричлии да изберат кмет, който има амбицията, способностите и подкрепата да надгради оцелялото и новосъздаденото тук, при това в една изключително тежка демографска действителност с ужасяващ отпечатък върху цялостния живот, откъдето и да го погледнеш.  НДТ