На 1 май ще поканим партии и организации от левия спектър за дискусия за модерна лява политика и алтернатива на статуквото, обяви Нинова

0
66



На 1 май ще поканим над 25 партии в левия спектър, над 20 граждански сдружения и неправителствени организации, с които сме близки идеологически. Ще направим дискусия за модерна лява политика и обща алтернатива на статуквото и на модела на досегашното управление. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след днешното редовно заседание на Националния съвет на партията.

Одобрихме окончателно платформата си за европейските избори, която премина през обсъждане във всички наши структури, беше приета на конференции и накрая в Националния съвет. Шест принципа и десет конкретни теми са залегнали в платформата, посочи още Нинова. 

Надяваме се това да е началото за наистина едно широко ляво обединение, ще предложим общ документ – декларация с основните принципите, на които всички да стъпим в правенето на лява, алтернативна политика, уточни още лидерът на социалистите по повод разговорите с близки по идеология на БСП формации. Ще предложим подписване на споразумение за взаимни действия за парламентарните и европейските избори, подчерта тя. Търсим съюзници, подаваме ръка и ще видим на 1 май какво ще се случи, надяваме се да зарадваме ляво мислещите хора и симпатизантите ни, коментира Нинова. На въпрос кои точно са партиите, към които БСП ще се обърне, Нинова отговори: Има както досегашни наши партньори, така и нови, ще има новина, надявам се, в скоро време, но нека да приключим разговорите и тогава. На уточняващо питане дали „Левицата“ има място сред тези формации, Нинова каза: „Левицата“ са наши бивши другари, към тях подновяваме поканата да се върнат в БСП и да си подновят членството, добре дошли са.

Приехме критериите и принципите за издигане на кандидатите за народни представители на 50-ото Народно събрание, обяви също днес Нинова. Залагаме на хора с обществен опит и авторитет, високи нравствени качества, висше образование и експертен опит в различни професионални области, комуникативност, социална чувствителност, възможности и желания за работа в колектив, заяви тя. Подреждането на листите от Националния съвет ще бъде на 27 април, подчерта Нинова.

Кристиан Вигенин има много номинации, един от сериозните водачи е, отбеляза лидерът на социалистите, попитана дали той ще е начело на листата и дали досегашните евродепутати ще намерят пак място в нея. Тя обясни, че повече яснота ще има към 25 април. Членове на Националния съвет поставиха въпроса защо досегашните ни евродепутати не са направили отчет какво са свършили през последните години, докато са били в Европейския парламент, разкри лидерът на БСП. По думите ѝ евродепутатите не са идвали да се отчитат или да стиковат политики с партията. Единствено Цветелина Пенкова е представила отчет самостоятелно, но по принцип се прави отчет на групата, поясни Нинова. И добави, че първата точка от дневния ред е бил неин отчет на парламентарната група на „БСП за България“ в българския парламент.

Равнопоставеност на държавите членки във всички аспекти – равни права и отговорности и равно третиране, е един от принципите, посочени от БСП за европейските избори. Българският национален интерес трябва да е на първо място, считат още от левицата. Сред другите принципи е и намаляване и опростяване на европейските регулации и др. Сред десетте теми, с които БСП се ангажира за европейските избори, са борба с безработицата, бедността и социалното изключване, достойни доходи и пълно зачитане на правата на работещите. БСП се застъпва и за Европейска стратегия в здравеопазването, „която да преодолее недостига на лекари и медицински персонал, да гарантира достъпни лекарства и да подкрепи общественото здраве“. Нов икономически модел, „основан на значението и новите технологии, реиндустриализация на Европейския съюз“ е също един от принципите, представени от партията. Пълноправното влизане в Шенген, връщането на нелегалните мигранти в държавите по произход са други приоритети, които Нинова изброи.



Източник БТА