Полски култури и трайни насаждения са пострадали от градушката в общините Твърдица и Нова Загора

0
49



Полски култури и трайни насаждения са пострадали от градушката, паднала в следобеда на 25 април в общините Твърдица и Нова Загора. Това каза за БТА Тодор Братанов, директор на Областната дирекция (ОД) “Земеделие” в Сливен. Има поражения в община Нова Загора – частично в селата Караново и Асеновец, големи поражения в село Баня. В община Твърдица са били засегнати землищата на село Червенаково, Близнец и Шивачево.

Уведомили сме земеделските стопани, че могат да подават заявления в ОД “Земеделие” и общинските служби за обезщетения, посочи Братанов. Ще бъде извършен оглед от комисия. Той припомни, че право на обезщетения имат стопаните със 100% пропаднали площи, като лицата трябва да са регистрирани като земеделски стопани.

Няма сигнали за щети по сгради, автомобили или пострадали хора, каза пред репортер на БТА кметът на община Твърдица Мария Гвоздейкова – Златева. Тя допълни, че в общинския център е паднала лека градушка, а по-силни са били валежите в с. Сборище, гр. Шивачево, селата Бяла паланка, Жълт бряг. Пострадали са селскостопански насаждения –  зелени масиви, листата на лозници. Около два сантиметра в диаметър е била големината на ледените късове по тези населени места

Както БТА писа, през юли, м.г. градушка нанесе значителни щети върху насажденията в Сливенско. Тогава пострадаха градините от праскови и сливи. В края на май, 2022 г., в Твърдишко падна град с големината на тенис топка, пострадаха покриви на къщи, автомобили и др.

Около пет хиляди декара посеви са засегнали вчерашните градушки в района на чирпанското село Зетьово, съобщи за БТА заместник-кметът на община Чирпан Румен Тунанов. Поразени са и овощни дръвчета, най-много от които – черешови. 

Той посочи, че двукратно е валяла градушка с размерите на орех. Няма пострадали автомобили, сгради или други материални щети, каза още заместник-кметът. 

В село Свобода по време на втората градушка около 18:15 часа са унищожени слънчогледови посеви. В момента на място е поземлена комисия, която установява щетите. Слънчогледът не е застрахован, защото е засят наскоро. 

Градушка е имало и в селата Държава и Гита. 

В Старозагорско няма сериозни сигнали след вчерашните валежи, съобщи за БТА старши инспектор Михаил Михов, началник на група “Оперативен център” към Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ Стара Загора. Има счупени клони и унищожени посеви, но в Дирекцията не са постъпвали сигнали за инциденти, които нарушават ритъма на живот, каза той.

Няма нанесени сериозни щети от градушката, която валя вчера следобед. Това коментираха за БТА кметовете на общините Садово и Първомай Димитър Здравков и Николай Митков.

В община Първомай от валежа са засегнати посеви в селата Караджалово, Крушево и Градина. Щетите не са фрапиращи, каза Митков и допълни, че земеделските производители, които са засегнати, трябва да се свържат със застрахователите на продукцията. 

По-рано от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции “Земеделие”, които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата градушка на 25 април. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен.

 

 



Източник БТА