• Кубинските пури имат репутацията на най-скъпия тютюнев продукт в света. Кутия висококачествени Habanos може да струва хиляди долари. Всяка ръчно свита кубинска пура минава през около 500 обработки на ръка от семе до пура.

През последните 25 години, обаче, пури, направени в други държави от Карибския регион и Централна Америка се доближиха много до същото качество, консистенция и разход за производство. А в Америка почти сигурно е, че „кубинската пура“, на която попадат любителите ѝ, е фалшива.

Според експерти, близо 95% от всички кубински пури в САЩ са менте. Защо тогава кубинските пури са толкова желани? И затова ли са толкова скъпи?

В продължение на повече от 200 години културата за изработване на тютюневото изделие в Куба не се е променила. По време на процеса, който отнема около година, се отглеждат листата тютюн, прибират се, оставят се в специални помещения „секадерос“ да изсъхнат докато се получи бавна ферментация, от която идва вкусът, ароматът и свойствата на горене.

Всяко листо се оглежда за формата му, външния вид и качество и се предава на „торкедор“ – високо квалифициран сгъвач на пури, чиято фигура е на голяма почит в кубинското общество.

 

„За да правим пури тук, в Куба, ние зависим от пет вида листа тютюн – лист, който се нарича лигеро, който дава силата на пурата, друг, наречен секо – този с аромата, друг, наречен воладо, който е отговорен за горенето вътре в пурата. Следва свързващият лист, който увива лигеро, секо и воладо. И последният лист е обвивката, с която аз се занимавам и която „облича“ пурата. Обвивката дава присъствие на пурата“, казва пред „Бизнес Инсайдър Хосе Кастелар Кайро, свивач на пури от 61 години.

Сърцето на това производство се намира в Пинар дел Рио – най-западната провинция на острова, където се отглежда 70% от първокачествения тютюн, използван от държавните производители на пури. Тютюнопроизводителите твърдят, че основният фактор за качеството са уникалните природни условия, които влияят на тази култра.

„Първо, за да се счита, че имаш най-добрата пура в света, има четири фактора, които я правят уникална. Това е почвата, където расте, климата в региона, ръчният труд и разнообразието от черен тютюн, който се използва. Знам, че са се опитвали да пренесат стъбла много пъти, семената и ръчният труд. И все пак на всички места, където са ги поставяли, при сходни условия, не е постигнат същият резултат“, посочва Ричи Морин Рико – представител на компания-производител.

Някои познавачи на пурите вече твърдят, че пури от страни като Никарагуа и Доминиканската република, наричани в индустрията „пури от Новия свят“, са станали много желани и надеждни на пазара.

„Предлагането се е подобрило невероятно много. Презентациите са чудесни, блендингът е отличен, структурата е отлична. В много общ план путите на Новия свят са с по-добро качество от хаванските, защото има по-добър контрол на качеството на процесите. Хавана е много изостанала в кривата на качествения контрол.

Бих казал, в една средна кутия кубински пури с 25 пури не е необичайно да има три, които са негодни по отношение на качеството, обикновено по отношение на конструкцията, а не толкова на блендинга. Докато средно на кутия от 25 пури от Новия свят бих очаквал 25 абсолютно идеални“, казва Мичъл Орчанд.

Въпреки пропуските в качествения контрол Мичъл, който е експерт по винтидж Habanos, все пак предпочита кубинските.

„Мога да кажа, че пуша по 8 хавански на 2 от Новия свят и абсолютно обожавам хаванските. Все пак много добре оценявам и тези от Новия свят. Хубаво е да ги редувам, защото наистина няма по-добри, има само различни. Така че не става дума за това, че „кубинските са най-добри“. Те са най-добрите за мен, за много хора. Но 40% от нашите клиенти казват, че най-доброто за тях е Новият свят. Така че е просто лични предпочитание“, казва той.

В допълнение към качеството, има още няколко допълнителни фактора, които определят цената на пурите. Първо, размерът в дължина и диаметър. В общи линии, колкото по-голяма е пурата, толкова по-скъпа е. Второ, витола – пурите с различна форма, за които е нужно още повече време и концентрация за свиване. Трето, възрастта. Колкото по-дълго стои една пура, толкова повече се засилват дълбочината на вкуса и аромата, по-ценна става. Последно, и най-важно – марката.

Habanos е корпорацията, притежавана частично от кубинското правителство, която контролира комерсиализацията на всички пури от марките Habanos. Всички пури Habanos са произведени в Куба, но не всяка кубинска пура е Habano. Държавната компанияпритежава специално защитено разрешително за произход за определен брой марки, за които твърди, че пурите им са произведени по най-високи стандарти за контрол на качеството. За да се предпази от фалшификати, Habanos изнася само за избрани компании във всяка страна.

Единствената държава, на която не продава пури, е САЩ, където вносът на кубински пури е забранен от ембаргото на президента Джон Кенеди от 1962 г. Само часове преди да подпише декрета, забраняващ всички кубински стоки на територията на САЩ, Кенеди заповядал на прессекретаря си да купи 1000 пури.

Забраната не само, че повишила желанието за придбовиане на автентична пура у американските пушачи, но и създала процъфтяващ черен пазар за контрабандна и фалшива стока.

Въпреки това САЩ са страната, в която се потребяват най-много пури в света и то със значителна разлика пред останалите. Индустрията се е разраснала значително в световен мащаб през последните 20 години, а предишни проучвания предричаха, че пазарът ще достигне 21 млрд. долара до 2025 г.

Търговците на пури, обаче, отдавна поставят под въпрос способността на Куба да зарежда със стоката – проблем, който се засилва на фона на световната пандемия.

Както с всяко нещо, което се консумира, вкусът и удоволствието са субективни. Имайки предвид разглеждането ѝ като символ на социален статус повече от 100 години, разумно е да се каже, че примамливостта на кубинската пура донякъде се базира на престиж.

И макар че цените са доста високи някои Habanos, в последните години всякакви видове премиум пури придобиват несъразмерна цена.