• Датата на събитието е уникална за всяка година. През 2024 г. тази дата е 26 февруари

През втората половина на февруари в Хавана се открива ежегодният Международен фестивал на кубинските пури (Habanos Cigar Festival) – най-важното събитие в живота на ценителите и пушачите на пури!

Обикновено в него участват повече от 1000 производители, износители, колекционери и просто любители на известния тютюн от 60 страни. В продължение на много години фестивалът традиционно се посещава от Фидел Кастро .

Петдневната фестивална програма включва изложби, концерти, дискусии и презентации. И всичко това е за кубинските пури. Провеждат се различни конкурси и търгове на тютюневи изделия.

На гостите се предлагат екскурзии до тютюневи фабрики и плантации, както и възможност да участват в семинари по различни теми: от способността да правят и да се наслаждават на пури до идентифицирането на фалшификати. Програмата включва обяд, по време на който се сервират изискани вина с избрани видове пури.

Традиционно фестивалът представя най-новите нови продукти и елитни марки кубински пури, като Cohiba, Montecristo, Romeo y Juleta, Partagas, Hoyo de Monterrey, H.Upmann. Освен това най-малко 70% от износа на кубински пури е предназначен за европейския пазар. Както знаете, пурите, произведени в Куба, са сред най-скъпите в света.

Затова феновете и ценителите на пурите очакват седмица на изискано удоволствие и особено очарование с най-добрите пури и тютюн!

Но е важно да запомните, че пушенето е вредно за здравето!