Това са 15 от най-скъпите течности на света

0
1693

Знаете ли, че съществуват течности, които са по-скъпи дори от златото?

15. Коректор за химикал – 150 долара за галон*

Да, същият, с който коригирате писмените грешки на листове хартия. Днес този елемент е мултуфункционален. Ползва се за приготвяне на смеси, добавя ѝ се брокат и се употребява в творчески проекти.

14. Пеницилин – 226 долара за галон

Помага в битката с множество инфекции.

13. Масло от пачули – 605 долара за галон

Това доста скъпо етерично масло се изработва от пресни или изсушени листа от растението Погостемон. Крайният продукт има антисептични свойства, помага срещу температура, гъбични инфекции и дори камъни в бъбреците. Ароматът се бори с лошия мирис на тялото.

12. Човешка кръв – 1330 долара за галон

Защо е толкова скъпа? Все пак доста хора даряват всеки ден. Отговорът е много прост – обработката и съхраняването на кръв е скъп процес.

11. GHB (гама хидроксимаслена киселина) – 2210 долара за галон

Помага при лечението на състояния от типа на нарколепсия, безсъние, катаплексия и алкохолизъм. Получава се от вино, цитруси и ферментация на говеждо месо и продажбата ѝ е забранена в редица страни.

10. Лак за нокти – 2200 долара за галон

Това е цената на Essie – компанията, която произвежда най-добрите, устойчиви и ярки полиращи продукти на света. Има и други, които са много по-скъпи от нея.

9. Черно принтерно мастило – 2380 долара за галон

В случая говорим за висококачествените мастила на известни марки. Компаниите харчат големи суми за проучвания и опити да се добие най-качественото принтерно мастило.

8. Живак – 2966 долара за галон

Единственият метал, който остава в течно състояние на стайна температура. Използва се в термометри, барометри, осветителни тела и др.

7. Инсулин – 13 100 долара за галон

Произвежда се от вашето тяло в панкреаса. Болните от диабет трябва да си го инжектират.

6. Шанел N 5 -23 300 долара за галон

Прословут парфюм, познат на всички. Излиза на пазара през 1922 и още е на върха на продажбите. Венчелистистчета от редки цветя и корени от редки растения в състава му го правят толкова скъп.

5. Кръв от рак-подкова – 53 250 долара за галон

Тя не съдържа хемоглобин, а хемоцианин, което я прави синя. Когато патогени или бактерии навлязат в нея, кръвта се съсирва много бързо. Изключително ценна е във фармацията за откриване на ендотоксини и има сериозно медицинско приложение. След като източат част от кръвта им, лаборантите пускат раците на свобода.

4. LSD – 109 200 долара за галон

Някога LSD-то е било популярна дрога. Днес опасното полусинтетично психоактивно вещество е забранено в почти цял свят.

3. Отрова от кралска кобра – 135 700 долара за галон

Без съмнение знаете, че това е една от най-опасните змии в света. За да убие слон, е достатъчно да го ухапе само веднъж. Хората обаче рискуват живота си постоянно, за да събират нейната отрова. Тя се използва за производството на лекарства срещу Паркинсон и Алцхаймер, шизофрения и депресия.

2. Отрова от скорпион – 34 626 000 долара за галон

Протеинът в тази отрова се използва в лечението на множествена склероза, ревматоиден артрит и чревни възпаления.

1. Най-скъпият алкохол в света – 35 598 000 долара за бутилка

Това е цената на D’Amalfi Limoncello Supreme.Прави се от лимони от хълмовете на Амалфи по традиционна италианска рецепта. Не това обаче го прави толкова скъпо. Гърлото на бутилката е с три диаманта по 13 карата, а по средата има един 18-каратов диамант. От това лимончело са произведени само две бутилки.  https://www.obekti.bg

ОЩЕ НА ТЕМА НАЙ-СКЪП