Български фотограф откри и засне бедстваща яхта край Куба

0
68


Бедстваща яхта със счупена мачта, висящо платно, разкъсано американско знаме, голяма соларна батерия и много разноцветни туби на палубата забелязва българският професионален фотограф Александър Митев по време на плаване с круизен кораб към Маями.

Българинът работи като професионален фотограф на борда на круизния кораб и след като приключва фотосесия на младоженци, забелязва развълнувани пасажери, които по хавлии, по бански, с коктейли в ръка се трупат по перилата и гледат навън.

С фотографски инстинкт

грабва апарат с най-далекобойния обектив и също излиза

В първия момент решава, че се разминават неочаквано близо с малко плавателно средство, но после забелязва, че яхтата само се клати по вълните.

Пътници се присламчват към него и искат да видят какво е заснел.

От мостика отдалеч са забелязали плавателното средство и корабът осезателно намалява скорост. Чуват три мощни сирени, които биха събудили и мъртвец. Чрез външна уредба от капитанския мостик питат дали има някой на борда и ако желае, да се покаже. Призивът е повторен два пъти. На , яхтата обаче е мъртвило.

Развълнуваните пасажери са накацали по откритите части на луксозния лайнер и всеки снима с каквото има. Междувременно от мостика подават сигнал към бреговата охрана.

Александър Митев разсъждава, че вятърът идва от северозапад, слабите вълни я бутат на юг и ако условията не се променят, яхтата щяла сама да се окаже в Куба.

Разстоянието между Куба и Маями е толкова малко (бреговата охрана би пристигнала за около 2 часа), че няма нужда от много туби с гориво – ако все пак тубите съдържат гориво. И толкова вода не е нужна, а е почти фантасмагорично да е кубински ром.

Можело да се предположи, че яхтата е преминала през много тежка буря предвид пораженията на палубата, но камбузът е цял и

изглежда невероятно всички да са паднали

Макар да било възможно от лайнера да спуснат спасителна лодка, при липса на признаци за живот и потенциална криминална ситуация капитанът решава да продължат.

Би било теоретически възможно на борда да е пътувал само един възрастен човек, любител на самотните пътешествия, той да е получил инфаркт и да е паднал зад борда. Възможно е също на големия лайнер, попаднал на бедстващата яхта, да е пътувал писател на криминални романи и скоро да се появи произведение, което дава неочаквано решение за появата на призрачната яхта.

Александър Митев споделя, че за осем години плаване и 82 посетени държави на всички континенти подобна мистична среща му се случва за първи път.

Изведнъж истории, четени в книгите и видени във филмите, се оказват реалност. Бедата е, че няма кой да разкаже какво се е случило и хепиенд, всъщност всякакъв end, липсва.





Източник 24часа