Археологическият музей “Велики Преслав” спечели отличие от наградите “Наследство” за проекта си “Новото сияние на Симеоновия златен век”

0
69


Археологическият музей “Велики Преслав” спечели отличието в категорията “Събития и работа с публики” на наградите “Наследство” за 2023 година, съобщи за БТА директорът на културната институция Александър Горчев. 

Той отбеляза, че призът се присъжда за проекта на музея “Новото сияние на Симеоновия златен век” – изработване на 3D холограмни изображения на цар Симеон Велики и епископ Константин Преславски“, чиято реализация бе представяна на пресконференции в Националния пресклуб на БТА в Шумен. След реализирането на проекта посещенията в Археологическия музей във Велики Преслав са се увеличили, каквато бе и целта му, каза пред репортер на БТА Горчев. 

За осма поредна година Сдружение “Български музеи” отличава музейните институции за приноса им в съхранението и популяризирането на културното наследство на страната ни. В останалите две категории са отличени Регионалният етнографски музей на открито “Етър” – за “Музей на годината” и Регионалният исторически музей в Пловдив – за “Образователна инициатива”.

Наградите “Наследство” на Сдружение “Български музеи” са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година, съобщават още от Археологическия музей “Велики Преслав” на страницата си в една от социалните мрежи. 

Холограмни изображения на цар Симеон и Епископ Константин Преславски ще посрещат посетителите на Археологическия музей във Велики Преслав, съобщиха на една от пресконференциите си в Националния пресклуб на БТА в Шумен директорът на културната институция Александър Горчев и главният му уредник Пламен Славов, на която присъстваха и служители на музея. “Живите“ изображения на българския цар и книжовник са реализирани след изпълнение на проект “Новото сияние на Симеоновия Златен Век“, на стойност 64 971 лева, от които над 51 000 лева са предоставени от Националния фонд “Култура“, а останалите 13 500 лева са от бюджета на музея. В образите на цар Симеон и на Епископ Константин Преславски са се превъплътили съответно актьорите Веселин Мезеклиев и Леонид Йовчев, след проведен кастинг.

Изпълнението на проекта е насочено и към преодоляване на намалелия брой на посещенията в музея, вследствие на пандемията от коронавирус. Културната институция през 2020 г. е посетена от около 16 000 туристи, през 2021 г. – от близо 24 000, а към октомври 2023 г. – от около 30 000 души, отбеляза директорът на музея Александър Горчев. По думите му Археологическият музей във Велики Преслав ще реализира още два проекта, с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на обща стойност около 40 000 лева, свързани с обновяване на фондохранилищата на културната институция и създаването на нов интериорен дизайн на централна му експозиционна зала. 

/ХТ/



Източник БТА