Фестивалът “Театърът в движение” в Разград разтваря отново завеси, за да посрещне млади артисти от страната

0
78


Фестивалът „Театърът в движение“ разтваря завеси, за да посрещне за пореден път в Разград млади танцьори, мимове, актьори, певци и художници, професионалисти и аматьори от различни краища на страната. Те ще се състезават, като представят своето изкуство в дните 27 и 28 април на сцената на Народно читалище „Развитие 1869“, съобщиха на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Разград ръководителят на Театрално-танцова формация “Пулс” Катя Лапатова и изпълнителният директор на Агенция “Генезис“ Петя Петрова. Форумът се организира от разградската театрална формация към Сдружението с нестопанска цел „Поощряване и подпомагане на деца таланти – Вега“ съвместно с агенция „Генезис“ и с подкрепата на Община Разград, която осигурява паричните награди.

Все още продължава получаването на заявки за участие във фестивала, като се очаква да се включат над сто млади таланти от повече от 10 театрално-танцови формации. Домакините от Театрално-танцова формация „Пулс“ Разград ще се включат във форума със спектакъла си “А сега накъде” и с няколко дебютни танца.  

Лапатова заяви, че запазена марка на фестивала “Театърът в движение” си остават майсторските класове с изявени и утвърдили се творци – професионалисти, като те се провеждат паралелно със сценичните изяви на участниците. В тазгодишното издание на националния форум класовете ще са два. Специалистът в областта на танцовия театър Никола Костадинов ще проведе обучение на тема „Езикът на тялото на театрална сцена“. Повече за основите на цирковото изкуство пред младите хора ще разкаже Людмила Иванова – цирков артист, жонгльор, еквилибрист, клоун и посланик на съвременното цирково изкуство. Посетилите лекциите и упражненията ще получат сертификати.

Като съпътстващо събитие в рамките на фестивала във фоайето на читалището ще бъде открита изложбата „Свят от тъкани и багри – възстановяване на капанската тъкаческа традиция” на Народно читалище „Просвета – 1895 г.“  в Топчии.

Културният форум си има свой музикален сигнал, специално композиран за него от композитора Петър Радевски, както и лого, авторски проект от художника на фестивала Пламен Бъчваров. Авторската статуетка на фестивала е изработена от Теодор Даскалов. Катя Лапатова изрази надежда, че фестивалът ще се превърне в истинска празнична театрална фиеста за града. Форумът отново ще е с академично присъствие и с чуждестранно участие.

Големите награди в миналогодишното издание на фестивала спечелиха театрали от Габрово и гр. Раковски.

 

/ХТ/



Източник БТА