С демонстрация за вземане и анализ на водни проби пред ученици в Павликени започнаха инициативите на РИОСВ за отбелязване на Световния ден на водата – 22 март

0
62



С демонстрация за вземане и анализ на водни проби пред ученици в Павликени започнаха инициативите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за отбелязване на Световния ден на водата – 22 март, под мотото „Вода за мир“, съобщиха от институцията.

Експерти от РИОСВ запознаха деветокласниците от Основно училище (ОУ) „Бачо Киро“ в Павликени с дейностите, свързани с контрола и мониторинга на качеството на повърхностните и отпадъчни води, действията при вземане на проби от воден обект с анализа на място и последващия анализ в лабораторни условия. Учениците имаха възможност да попълнят протокол за вземане на проба от води с резултатите от измерените на място показатели.

На 19 март в инициативите на екоинспекцията ще се включат ученици от Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“, Габрово, съвместно с местното ВиК дружеството, които ще реализират акцията „Водата пее и танцува в ПСОВ – Габрово“. На 21 март ще се проведе открит урок за Деня на водата с ученици от IIIб клас на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново на тема „Водата е живот“. На 22 март експерти на РИОСВ ще проведат занятие, посветено на водата, с ученици от ОУ „Елин Пелин“, в горнооряховското село Първомайци.

/РН/



Източник БТА