Ученици от Разград и техни връстници от три държави обмениха опит в италианско училище по темата за околната среда и екологичната култура

0
69



Ученици от Разград и техни връстници от Италия, Полша и Турция представиха свои разработки по темата за околната среда и екологичната култура в рамките на проект Have a dream, Go Green по програма “Еразъм+”, съобщи за БТА Айтен Кязимова, ръководител на образователния център „Къщичката на чудесата“ – „Каанланд”, Разград, партньор по проекта. Домакин на първата мобилност бе училището I.C.Elio Vittorini от италианския град Месина, който е водеща организация по проекта. Партньори са Основно училище Çobanlar kale от турския град Афионкарахисар и разградската обучителна организация.

В рамките на събитията, домакинствани от италианското училище, децата от държавите участници и техните ръководители се включиха в разнообразни дейности, подчинени на глобалната тема Have a Dream-Go green. Те разсъждаваха по темата и демонстрираха умения и познания, свързани с екологичната култура, рециклирането, водата, замърсяването на планетата. С кратки презентации децата представиха какви образователни политики предлагат различните държави за опазване живота на планетата и как формират гражданска активност и чувствителност у подрастващите. В края на дискусията всички се обединиха в разбирането, че всеки един индивид, всяка една държава трябва да поддържа постоянна мобилност за екологично чиста планета. Маркираха се най-наболелите проблеми, свързани с водата, която все повече намалява и се предложиха решения, как да бъде пестена, посочи ръководителят на проекта.

В петдневната образователна среща от Разград се включиха шест деца, обучаващи се в групите по английски език и математика в разградския образователен център – Каан Ахмед, Теодор Росенов, Мерт Джеладил, Калоян Пешев, Тансел Фикрет и Алпер Хашимов. Те оставиха много добри впечатления у домакините, на които подариха мартенички, като ги запознаха и с характерната само за страната ни традиция. Моментите, които предизвикаха емоции по време на престоя им в Италия бяха много – залесяване на училищните лехи със зеленчуци, чистенето на плажа в Месина, който е пристанищен град, ходенето до вулкана Етна, посещението в административната сграда на местното кметство, катедралата, музея, заяви още ръководителят на проекта.

Тя посочи, че за да сподели опит с педагогическите специалисти и децата от трите държави, в българската група е била и кубратският секретар по превенция д-р Надие Карагьозова. Тя също е участвала с презентация по темата, като представила различни моменти, реализирани през годините от доброволците от клуб „Емпатия“ към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Кубрат.  

„Моята първа опитност по образователния проект ми даде положително преживяване с колегите и децата от различни страни. Децата навсякъде са едни и същи – чисти, спонтанни, искрени. Научих много, дадох и много от своя опит и се убедих, че музиката е универсалният език, който обединява малки и големи, независимо дали говорят един език или не“, заяви за БТА д-р Карагьозова. Тя определи проекта като уникален, даващ възможност на учениците да усъвършенстват чуждия език, който учат, да общуват и да разширят своя кръгозор. 

Следващата мобилност по проекта е през септември в турското училище, а българската организация „Каанланд” ще бъде домакин на срещата през януари 2025 година. 



Източник БТА