Младежи, парамедици и лекари в Бургас участваха в демонстрация по “спасяване” на пострадал при земетресение

0
68



Мъж, пострадал от земетресение, „спасиха“ в Бургас младежи от Червения кръст, парамедици и лекари, съобщиха от Съюза на парамедиците в България.

„Пострадалият“ бе с отворена рана в корема и счупен крак, но, за щастие, контактен и адекватен. Раните бяха превързани с подръчни средства, за да се спре кръвта, докато дойде екипът парамедици на Спешна помощ. Впоследствие кракът бе фиксиран професионално и младежът бе доставен в лечебно заведение, където го пое лекарски екип.

Демонстрацията е част от събитие, посветено на професиите в здравеопазването и организирано от Младежкия международен център – Бургас. В „Призвание „Здраве“ участват представители на Съюза на парамедиците в България, Младежкия Червен кръст, медицинските специалности на Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, Сдружението на младите лекари, Регионалната здравна инспекция в Бургас и Националния алианс на хората с редки болести.

Оказване на първа помощ, здравословно хранене и живот, контрол на хроничните заболявания, възможности за придобиване на медицинско образование в Бургас бяха акцентите на събитието. Целта бе младите хора, които тепърва ще избират професия, да разберат колко удовлетворяващо е да ходиш на работа, в която всеки ден спасяваш човешки живот, посочват от Съюза на парамедиците в България.

Международният ден на здравето се чества от 1950 г. с решение на втората Световна здравна асамблея на Световната здравна организация, показва справка на отдел „Справочна“ на БТА.

/РИ/



Източник БТА