Росен Желязков за свалянето му като шеф на парламента: Ненужна демонстрация

0
80


“Това беше ненужна демонстрация, и ако в лицето на опозицията това бе част от нормалното политическо поведение, то за нашите бивши партньори беше средно за реванш, желание за наказание или нещо подобно. Но това ще има своето измерение”.

Това коментира пред БНТ Росен Желязков в “Панорама” по БНТ, след като ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН свалиха като шеф на парламента в четвъртък.

“Може би до вчера по-късно вечерта имаше известно огорчение, може би това е съвсем нормална човешка реакция от преживяното. Но в политиката човек бързо трябва да се отърсва от личното си отношение при политически процеси. Не е добър съветник, за който и да е политик, честолюбието, гордостта, егото, особено когато става въпрос за лични теми. Вчерашното решение е част от политическия процес, който набра достатъчно скорост и стигна до това редовното правителство да не може да си продължи работата и да отидем на избори”, каза той.

Отново прочетох стенограмата за дебата и там няма нещо, което да е нарушение на правилата. В искането за отстраняването ми имаше компилация от мотиви, но така или иначе това беше може би последица от онзи процес на несъстоялата се ротация, продължи Желязков. И напомни за споровете около ротацията – с чий мандат да е, да бъде ли Денков министър и т.н.

Оставката на Денков беше тактически ход и то по време, в което Борисов и Габриел бяха в Букурещ. Този ход предпостави последващите действия. Той достигна до своя апогей и до това дълго нагнетявано доверие, което всъщност не бе преодоляно от първия ден на правителството, анализира той.

А запитан край ли е наистина това на разговорите им с ПП-ДБ, както се зарече лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, отвърна: “В политиката, не само при Джеймс Бонд – никога не казвай никога. В политиката няма термин никога, защото базирано на предположения, социология, може би пак ще има шест политически формации. С голяма сигурност знаем коя ще е първата, петата и шестата, но не и втора, трета и четвърта. Разговорите ще са на база ценности – политики и тяхната реализация. Ако изобщо се стигне до разговори, защото една предизборна кампания може да е още един изгорен мост и наистина да се стигне до ситуация от избори в избори”.

Двама няма да могат да направят нищо. Ако приемем, че правителството успя да направи много неща, които изглеждаха почти невероятни от погледа през април м.г. – промени в конституцията, бюджет, 150 приети закони, помощ за Украйна и др., и можехме да ги продължим, нещата щяха да изглеждат различно. Ако продължим взаимно да се обвиняваме и сочим с пръст, тогава нищо няма да е възможно. Не вярвам, че кампанията ще е чиста, отбеляза той.

49-ия парламент бе профанизиран, имаше сблъсъци, език на омразата, грозен език, но свършихме и работа, анализира още той.





Източник 24часа