“Северен поток 2” обяви, че газопроводът “Северен поток 2” е завършен в Балтийско море. Сега е необходимо да се свърже участъкът, тръгващ от брега на Федерална република Германия, с участъка, простиращ се от водите на Дания.

По време на строителството на газопровода „Северен поток 2“ в Балтийско море последният участък от тръбата беше заварен. Както докладва операторът на проекта Nord Stream 2 AG в понеделник, 6 септември, „специалистите на тръбата за полагане на тръби от Фортуна са заварили последната тръба от втората линия на „Северен поток 2 “, след което тръба № 200 858 ще бъдат потопени на дъното на Балтийско море. германски води “.

Съобщението показва, че следващата стъпка ще бъде „осъществяването на скачване на участъка от газопровода, преминаващ от бреговете на Германия с участъка, простиращ се от водите на Дания, използвайки метода над водата, „ на годината “ .

Очаква се руският газов монопол Газпром да започне да доставя газ за Германия през новия тръбопровод през октомври.

Конфликт за Северен поток 2

Първоначално беше планирано да завърши изграждането на “Северен поток 2” до края на 2019 г., но това се забави – главно поради съпротивата на САЩ. Вашингтон, който критикува проекта, че прави Европа твърде зависима от Русия по отношение на енергийните доставки , наложи санкции на строителите на газопроводи.

Русия обвинява САЩ, че преследват собствените си икономически интереси, като се противопоставят на “Северен поток 2”. Като алтернатива на руския газ, САЩ предлагат своя газ за доставки за ЕС, който се произвежда чрез хидравлично разбиване и след това се втечнява.

Редица държави от ЕС обаче също са против “Северния поток 2”, по -специално балтийските републики и Полша, както и Украйна, която не иска да загуби транзита на руски газ през своята територия. Сериозно противопоставяне на този проект се проявява и в Европейския парламент. Освен това германските природозащитници протестират срещу стартирането на новия газопровод, а някои политически партии в Германия настояват да замразят този проект.   

В края на юли Вашингтон и Берлин, които подкрепят завършването на строителството на SP-2, постигнаха споразумение, според което Германия се задължава да предприеме действия в отговор на евентуална руска агресия срещу Украйна, Вашингтон ще се откаже от санкциите, а на Украйна ще бъде помогнато да премине към възобновяеми източници на енергия.

Предполага се, че обемът на доставките по новия газопровод от Русия до Германия трябва да възлиза на 55 милиарда кубически метра газ годишно. Изграждането на “Северен поток 2” беше финансирано от руския “Газпром” и пет европейски компании: OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper и Shell, съобщи dw.com