ТАСС, 26 октомври. Апелативният съд в Полша одобри решението на първоинстанционния съд за отмяна на глобите на Полската служба за конкуренция и защита на потребителите (UOKiK), които през 2020 г. ги наложиха на компании, участващи в изграждането на Северен поток 2, в т.ч. Газпром. Това съобщи полският вестник Puls Biznesu .

Според изданието апелативният съд е отхвърлил жалбата на UOKiK срещу решението  на първоинстанционния съд, който през 2022 г. е провел производство по делото за налагане на глоба на Газпром и пет фирми (Engie Energy, Uniper, OMV, Shell и Wintershall). за създаването на компанията, отговорна за изграждането и експлоатацията на газопровода „Северен поток 2“, и отхвърли финансови санкции, наложени им през 2020 г., възлизащи на повече от 29 милиарда злоти (7,2 милиарда долара по текущия обменен курс) за Газпром и повече от 234 милиона злоти (около 58 милиона долара по текущия курс) за други организации, участващи в проекта.

UOKiK започна разследване срещу Газпром и петима негови партньори в Северен поток 2 през 2018 г. В резултат на разследването регулаторът повдигна обвинения за нарушаване на полските антитръстови закони поради финансирането на проекта. Според него “Газпром” без предварителното съгласие на UOKiK е сключил финансова сделка с тези компании, което в резултат може да доведе до ограничаване на конкуренцията.

Полският антимонополен регулатор също попречи на “Газпром” и неговите европейски партньори да създадат единна компания оператор за изграждането на “Северен поток 2”. Тогава партньорите по проекта започнаха финансиране не чрез съвместни предприятия, а чрез заеми. Оператор на проекта беше дъщерното дружество на Газпром Nord Stream 2 AG, а европейски компании финансираха строителството на газопровода като кредитори. Две години по-късно бяха наложени финансови санкции от полска страна.

„Северен поток 2“ включва два газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра. м газ годишно, които се полагат от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Европейски партньори на Газпром в проекта са германските Uniper и Wintershall, австрийската OMV, френската Engie и англо-холандската Shell. Газопроводът заобикаля транзитните държави – Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни – през изключителните икономически зони и териториалните води на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

През 2022 г. в резултат на саботаж в Балтийско море газопроводът беше повреден. Едно от двете разклонения на “Северен поток 2” оцеля.