Деница Сачева – областен лидер на ГЕРБ-Добрич и заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, пред вестник “Нова добруджанска трибуна” и ndt1.eu

– Г-жо Сачева, в края сме на предизборната кампания. Как, според Вас, протече тя и смятате ли, че ГЕРБ в Добрич, пък и в цялата област, успя да стигне до хората, да ги направи съпричастни на посланията си…

– ГЕРБ в Добрич отново проведе кампания максимално близо до хората – с много срещи, разговори, събития, за да можем да чуем както гласа на хората, така и техните идеи за решаване на натрупаните проблеми. Смятам, че водихме обективна кампания. Критични сме за случилото се в града през последните осем години, което не може да бъде оставено без последствия и анализ. Защото за последните осем години Добрич не е в по-добро състояние и това не може да бъде обяснявано непрекъснато с търсенето на вина. Ако изобщо някой трябва да търси вина някъде, обикновено трябва да започне от себе си.

Неслучайно в Добрич няма големи европейски проекти. Очевидно липсва преди всичко визия как градът трябва да се развива. На второ място, липсват капацитет и възможности за добро управление.

Смятам, че това са посланията, които трябва да стигнат до хората. Не да затвърждаваме, че всичко е зле – няма как да се поправят нещата, няма пари, някой все на някого пречи. Точно обратното – да излезем с ясни послания, че промяната на управлението в града ще доведе и до промяна в качеството на живот.

– При всички свои срещи кандидатът за кмет на град Добрич и кандидатите за общински съветници твърдят, че е нужна незабавна промяна на ситуацията в града, който тъне в дълбока разруха… Какво всъщност трябва да се промени?

Трябва да се промени самото управление. В момента не се използва потенциалът на администрацията и процесите са занемарени. Ние искаме да дадем отново възможността на тези хора да могат да предлагат идеи, да бъдат отворени за проблемите на хората. Градът трябва да се управлява интелигентно и всички сектори да се развиват паралелно. Има нужда от интегрирано управление, защото всичко е взаимосвързано.

Не можеш да говориш осем години единствено и само за центъра и да очакваш градът да се развива и в икономическо, и в социално, и в културно отношение.

Няма как да стане без да се развиват едновременно всички сектори и за тях да има ясна визия. Така че, на първо място трябва да се промени управлението. И разбира се, градът трябва да започне да привлича не само инвеститори и хора, които искат да живеят тук, но и свои поддръжници. Хора, които биха искали да виждат града по-добър.

А има ли сили ГЕРБ да се справи с натрупаните проблеми, които – обобщени по този начин, звучат изключително сериозно? И какво смятате да направите, ако добричлии Ви подкрепят?

– Да, ГЕРБ има сили да се справи с натрупаните проблеми. Имаме ясна визия, която беше обявена пред нашите избиратели. Залагаме на три основни приоритета, в които предлагаме решения за Добрич –

„Чистота и зелена система“, „Градоустройство и транспорт“ и „Грижа и усещане за принадлежност“. Необходима е промяна в облика на Добрич чрез реконструкция, благоустрояване, озеленяване, изграждане на детски и спортни площадки в кварталите, изграждане на нови пространства за отдих и културни събития. Качеството на транспортните услуги в Добрич категорично трябва да бъде подобрено. Ще работим за устойчива градска мобилност и интегрирано развитие на интелигентни системи за управление на трафика. Друг проблем, за който ще търсим решения, е паркирането, с изграждане, обновяване и реконструкция на зони за паркиране, включително буферни паркинги във всички райони на града. Акцентираме на повече зелени елементи при реализиране на инфраструктурните проекти. От голямо значение за града е „Индустриален парк Добрич“ да заработи, Медицинският колеж да заработи. В сферата на образованието акцент е поставен върху модернизацията на училищата, оборудване с модерни кабинети и лаборатории за професионално обучение. Време е Добрич да излезе от застоя с нови перспективи и повече възможности за развитие.

Всъщност, проблемите са се трупали години и Добричка област, като развитие – от „държава в държавата“, както беше наричана някога, се превърна в един доста отдалечен от столицата и от мащабното развитие регион, който като че ли запада…. Смятате ли, че изборът за местна власт, който хората от областта ще направят на 29-и, до някаква степен може да повлияе на този процес и да създаде предпоставки за бъдещето?

Разбира се,

това е ключът Добрич да стане отново притегателен център – именно във вота на хората на 29 октомври и в това кой ще бъде подкрепен за кмет и за общински съветници.

Екипът, който гражданите на Добрич ще излъчат за управление в следващите четири години, е този, който трябва да направи така, че Добрич отново да се превърне в емблема, в запазена марка. И да не страда нито от конкуренцията на Варна, нито на София. Напротив, точно обратното. Имаме вече такива примери. Нека да погледнем какво се случва в Бургас. Всички говорят за Бургас и това, което градът представлява днес, беше направено именно от кмета, който е от ГЕРБ, и от неговия екип. Те успяха да променят Бургас така, че да бъде един от най-добрите градове за живеене в България. Така че,

за местната власт е от изключително значение да се работи отдадено и с перспектива за развитието на града.

– ГЕРБ е издигнал кандидати за кметове във всички общини на областта. Какви са очакванията Ви за резултатите от изборите?
На първо място очаквам да има по-висока избирателна активност отколкото тази на предсрочните парламентарни избори. Очакванията ни са да имаме по-добри резултати от предишните местни избори и разбира се,

най-вече очаквам следващият кмет на Добрич да бъде нашият кандидат.

– И накрая, какво послание бихте отправили към хората в навечерието на предстоящите избори?

– Въпреки апатията, недоверието и колебанията, продължавам да смятам, че най-важното за честни и обективни избори, които да излъчат най-доброто, е именно участието на хората.

Колкото повече гласуват, толкова повече бъдещото управление на града ще отразява именно техните желания, очаквания и виждания.

Ние сме доказали, че можем да работим за населените места и за хората.

Ако гражданите на Добрич искат развитие, нека подкрепят Красимир Николов и неговия екип с номер 7.