• Германският канцлер Олаф Шолц е бил наясно с плановете на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да извърши саботаж на газопроводите “Северен поток” и “Северен поток 2” в случай на руска спецоперация в Украйна. Това заяви американският публицист, носител на наградата “Пулицър” Сиймур Хърш, позовавайки се на източници в ЦРУ.

„Тогава и сега някои членове на екипа на ЦРУ вярваха, че германският лидер е бил напълно наясно с тайния план за унищожаване на тръбопроводите“, пише Хърш в статия, публикувана на Substack. Той уточни, че става дума за посещението на германския канцлер във Вашингтон на 7 февруари 2022 г., когато Байдън заплашва да прекрати газопровода “Северен поток 2”, ако започне специална операция на руските въоръжени сили в Украйна.

„Обратно към тръбопроводите на Северен поток: Важно е да се разбере, че никакъв руски газ не тече към Германия през тръбопроводите на „Северен поток”, когато Джо Байдън нареди те да бъдат взривени миналия 26 септември. „Северен поток”-1 доставяше огромни количества евтин природен газ в Германия от 2011 г. и помогна за укрепването на статута на Германия като производствен и индустриален колос. Но тя беше затворена от Путин в края на август 2022 г., тъй като войната в Украйна беше в най-добрия случай в задънена улица. „Северен поток”-2 беше завършен през септември 2021 г., но беше блокиран да доставя газ от германското правителство, оглавявано от канцлера Олаф Шолц два дни преди нахлуването на Русия в Украйна.

Като се имат предвид огромните руски запаси от природен газ и петрол, американските президенти след Джон Ф. Кенеди са нащрек за потенциалното въоръжаване на тези природни ресурси за политически цели. Това мнение остава доминиращо сред Байдън и неговите ястребови външнополитически съветници, държавния секретар Антъни Блинкен, съветника по националната сигурност Джейк Съливан и Виктория Нуланд, сега действащ заместник на Блинкен.

Съливан свика поредица от срещи на високо ниво за националната сигурност в края на 2021 г., докато Русия натрупваше силите си по границата с Украйна, като нахлуването се смяташе за почти неизбежно. Групата, включваща представители на ЦРУ, беше призована да излезе с предложение за действие, което може да послужи като възпиращ фактор за Путин. Мисията за унищожаване на тръбопроводите беше мотивирана от решимостта на Белия дом да подкрепи президента на Украйна Володимир Зеленски. Целта на Съливан изглеждаше ясна. „Политиката на Белия дом беше да възпира Русия от нападение“, каза ми служителят. „Предизвикателството, което даде на разузнавателната общност, беше да измисли начин, който да е достатъчно мощен, за да направи това, и да направи силно изявление за американския капацитет”, добави още Хърш.

https://trud.bg/