• Китай призова за международно разследване на Севпоток под егидата на ООН

Китай призовава за бързо започване на международно разследване на саботаж на газопроводите “Северен поток” и “Северен поток 2” под егидата на Организацията на обединените нации (ООН). Това съобщи в петък, 26 април, заместник-постоянният представител на Китайската народна република в ООН Гън Шуан.

Той посочи още, че за качествено разследване е необходимо взаимодействие с руската страна.

„Отново призоваваме за бързото започване на ръководено от ООН международно разследване, за да се установи истината и тя да бъде чута. Призоваваме съответните страни активно да взаимодействат и да си сътрудничат с Русия в съвместно разследване“, каза Шуан, говорейки на заседание на Съвета за сигурност на ООН, което беше излъчено на уебсайта на организацията .

Заместник-постоянният представител също така отбеляза, че Съветът за сигурност трябва да „избягва двойните стандарти“ при изучаването на този въпрос, добави Gazeta.Ru .

По-рано през деня помощник-генералният секретар на ООН Мирослав Йенча, говорейки за терористичната атака срещу руски газопроводи, каза, че всяка щета върху критична инфраструктура трябва да бъде разследвана и осъдена . Според него организацията все още не може да провери или потвърди каквито и да било изявления за терористична атака срещу Северен поток. На свой ред бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън каза, че саботажът на газопроводите е акт на агресия срещу Русия и Германия, в който са замесени американските власти .

На 3 април руската Генерална прокуратура изпрати искания до компетентните органи на САЩ , Германия, Франция и Кипър за разследване на терористичните атаки срещу съвместното предприятие.

Преди това, на 26 февруари, датската полиция обяви спирането на разследването на експлозиите в съвместното предприятие. Обяснено е, че няма основания за образуване на наказателно дело по този факт. Същия месец шведските прокурори обявиха, че приключват собственото си разследване .

През септември 2022 г. бяха открити течове в газопроводи. Представител на шведския сеизмичен център Бьорн Лунд каза, че по време на аварията на тръбопроводите са регистрирани две мощни подводни експлозии . След това на мястото на инцидента са открити следи от експлозиви.