Италия и Германия с шанс за 6 отбора в Шампионската лига за прецедент

0
66


За първи път страна може да има 6 отбора в Шампионската лига, стана ясно след изиграването на четвъртфиналите в трите европейски турнира. Това са Италия и Германия.

По-голям е шансът на отборите от Ботуша. Всичко идва от разширяването на основния турнир от 32 до 36 отбора. Така двете страни с най-висок европейско-клубен коефициент ще получат по едно допълнително място.

След четвъртфиналите Италия вече си го осигури със спечелените 19,428 точки, които могат да се вдигнат максимално до 22,142. Германия също е в изгодна позиция със своите 17,928 с хоризонт до 20,642. За да получат шеста квота в Шампионската лига, техен отбор трябва да спечели един от двата главни европейски турнира, но при това задължително да е извън топ 5 на собственото си първенство.

Италия има нелоши шансове, тъй като два отбора са полуфиналисти в Лига Европа. “Рома” играе с непобедения този сезон “Байер” (Леверкузен), който не само подобри постижението за мачове без загуба в топ 5 първенствата за ХХI век (44), но и все още запазва шансовете си за требъл, макар и не с КЕШ. “Аталанта” пък, която изхвърли “Ливърпул” от същата надпревара, играе с “Олимпик” (Марсилия).

Римските “вълци” са четвърти в Серия “А”, а “синьо-черните” са пети на 5 точки зад тях.

При германските клубове положение за шест отбора в Шампионската лига е по-неопределено. “Борусия” (Д) трябва да спечели Шампионската лига и да е 5-и в първенството.





Източник 24часа