Ролята на НАТО и архитектурата за сигурност бяха акцент на конференцията „20-годишният път на България в НАТО“

0
58



Ролята на НАТО и архитектурата за сигурност бяха акцент на конференцията „20-годишният път на България в НАТО“. Събитието е организирано от Студентския дипломатически клуб към Софийския университет “Св. Климент Охридски” съвместно с Министерство на отбраната.

България има много важна роля в НАТО, каза посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Той поздрави България за годишнината от присъединяването ѝ в НАТО, както и за нейния важен принос през последните две десетилетия към Алианса.

Посланик Мертен посочи, че в основата на НАТО са защитата и възпирането. НАТО съществува, за да гарантира безопасността и сигурността на гражданите на своите страни членки. Като пример той посочи, неотдавнашното присъединяване на Финландия и Швеция към Алианса.

Оценяваме водещата роля на България в осигуряването на сигурността на източния фланг на НАТО и на Черноморския регион, заяви посланик Мертен. 

Това, което за нас е необходимо като НАТО, е да въведем постоянно активиран член 5 по отношение на пропагандата, каза Соломон Паси, външен министър в периода 2001 – 2005 г. и президент на Атлантическия клуб в България. По думите му член 5 не изключва това нападение да бъде с думи.

Думите, с които нас ни нападат, са много по-опасни от куршумите. Защото един куршум може да убие един, двама, трима души най-много в една стая, за разлика от една дума, която може да убие и сто и двеста души, посочи Паси. По думите му НАТО може да създаде специфично командване, което да противодейства на пропагандата.

НАТО трябва специално да се погрижи за думите на президента на Франция Еманюел Макрон, че ако се наложи, ще пратим войски в Украйна, посочи Паси.

Ако ти като НАТО кажеш, че в никакъв случай няма да пратим войски, че ние в никакъв случай няма да ползваме ядрено оръжие, ти се обезоръжаваш и си стреляш в краката. Това, което прави Макрон е стратегическата автономия – от европейски лидер да тръгне идеята за изпращане, за даване на адекватен отговор на Русия по отношение на Украйна. Защото, ако някой ден решим да пратим войски, то няма да е за удоволствие. Никой от нас не го прави това за удоволствие, всеки от нас го прави със свито сърце, коментира още Соломон Паси.

Според доц. Искрен Иванов НАТО е изправено пред предизвикателства, които до голяма степен засягат и България. Като фронтова държава на НАТО, България има своя дял в общата отбрана, коментира доц. Иванов. Според него дилема за сигурността е и състоянието на архитектурата за сигурност в Източна Европа. 

Бидейки под ядрения чадър на НАТО, ние се изправяме срещу една все по-агресивна Русия, която използва не просто конвенционална реторика, а ядрена реторика, което логично ни води именно до тази дилема на сигурността, в която САЩ са нашият най-важен партньор, коментира доц. Иванов. Той заяви, че „Америка и Русия имат ядрен паритет и това е причината, поради която на този етап Русия все още не е изпълнила плановете си за ядрена шантаж“.

 



Източник БТА