Деца и младежи от 23 области в страната взеха участие в националните конкурси „Малките нашенци“ и „Присмехулници“ в Казанлък

0
61


Деца и младежи от 23 области в страната взеха участие в националните конкурси за весела детска рисунка „Малките нашенци“ и за хумористична литературна творба „Присмехулници“, които са част от програмата на Чудомирови празници 2024 в Казанлък. Това съобщиха организаторите от Общинския детски комплекс „Св. Иван Рилски“. Официалното връчване на наградите от двата конкурса ще бъде на 27 март в Музея на розата. 

Тази година конкурсът „Малките нашенци“ се организира за 27-и път, а „Присмехулници“ – за 17-и. Те са включени в националния календар на Министерството на образованието и науката (МОН) по интереси, а съорганизатори са МОН, ОДК „Иван Рилски“, Община Казанлък, фондация „Чудомир“. 

За „Малките нашенци“ са получени общо 891 рисунки и приложни творби от 64 институции в 43 населени места в страната. Творбите бяха оценени от жури с председател Иван Гайдаров, което присъди 107 награди. За „Присмехулници” са получени 161 литературни творби от 134 индивидуални участници  от 27 населени места. Наградите присъди жури с председател Иван Желязков, старши експерт в Регионалното управление на образованието в Стара Загора.

Церемонията по награждаване от двата конкурса е сред 29-те културни събития, които са включени в програмата на тазгодишните Чудомирови празници в Казанлък. Тя включва театрални постановки, изложби, литературни представяния, творчески работилници и други, като всички събития са посветени на живота и творчеството на именития писател и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Програмата започва на 25 март и продължава до 1 април. 

/АКМ/



Източник БТА