Открит урок по ашладисване събра в кърджалийския парк „Простор“ ученици и жители на града

0
66



Един от големите паркове на Кърджали – парк „Простор“, се превърна в „научно поле“, като в него ученици и жители станаха част от открит урок по ашладисване, или присаждане на дръвчета с цел облагородяване.

Инициативата е на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“, което се грижи за парка и Професионалната гимназия по селско и горско стопанство в родопския град. Тя се провежда за първи път, но не е първата съвместна акция между общинското предприятие и гимназията, в процеса на облагородяване на парка. 

Освен че се запознаха с процеса на присаждане, участниците научиха кога е най-подходящото време и кои представители на растителния свят основно подлежат на процеса. Те имаха възможността и да видят на живо как се случва всичко. 

Лектори на открития урок бяха агроном Мартин Топалов и Гюрсес Ахмед, които обясняваха изчерпателно и отговаряха на възникналите въпроси по темата. За учениците проявата се превърна в час по практика, а за гражданите – в образователен клас.

От общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“ обясниха, че това е поредната стъпка в процеса на облагородяване на парковата зона. Те припомниха миналогодишните акции, отново съвместно с учебни заведения, по засаждане на цветя и създаване на по-приятна обстановка в различни участъци на парка, като цветни алеи, алеята на влюбените и ред други.

/МК/



Източник БТА