От “Да, България” оценяват положително работата на кабинета и постигнатите резултати

0
66



От “Да, България” дават положителна оценка за работата на кабинета и постигнатите резултати. Това се посочва в приетата от партията резолюция за актуалната политическа обстановка и необходимостта от формиране на антикорупционно мнозинство. Текстът е публикуван на страницата на формацията.

“Оценяваме положително работата и постигнатите резултати от кабинета под водачеството на акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Благодарим им за конструктивното и отговорно към страната поведение” пише в резолюцията, приета от делегатите на Третата национална конференция на формацията

Разбираме необходимостта да бъде излъчено правителство, което да гарантира продължаването на реформите и стабилния евроатлантически курс на страната, се посочва още в документа. 

От формацията смятат, че този формат на ротационно управление с акцент върху програмната основа на необходимите за съставянето му политически компромиси и отстъпки заслужава да бъде подкрепен за още девет месеца, при положение, че бъде постигнат ясен политически ангажимент за конкретни реформи в следните направления:
правосъдие, на основата на концепцията на законопроекта за нов Закон за съдебната власт, изработен от широка работна група в Министерството на правосъдието; реформа на службите за сигурност, на основата на внесените от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП- ДБ)  законопроекти; създаване на модерна рамка за киберсигурност с гаранции за ефективен демократичен контрол; попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) с обществено убедителни фигури; разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии; създаване на ефективна и ефикасна система за противодействие на дезинформацията и пропагандата.

Според “Да, България” форматът на ротационно управление заслужава да бъде подкрепен за още девет месеца, при положение че бъдат актуализирани управленската и законодателна програми; бъде гарантирано запазване и увеличаване темпото на усилията за присъединяване към еврозоната, завършване на техническото присъединяване към Шенген по суша, модернизация на армията, инвестициите в заплащане и условия за личния състав, разширяване взаимодействието в рамките на НАТО и оказването на военно-техническа помощ за Украйна, бъде уреден детайлен механизъм за попълване на регулаторите, гарантиращ избор на най-добрите кандидати по ясни критерии чрез: конкуренция при издигане на номинации; отказ от издигане и подкрепа на ярки политически номинации; задълбочени проверки за интегритет, професионални качества и доказана независимост; гаранция за ясна политическа отговорност на партиите от мнозинството, осигурена чрез ангажимент за общо вземане на решение и вето, аргументирано с конкретните критерии за избор. При решенията за попълване на органите на съдебната власт и КПК, изискващи мнозинство от две трети, решенията за подкрепа на допълнителни кандидати да се вземат при условията на обвързано мнозинство, вето и критерии, свързани с избора на най-добрите кандидати.

За да бъдат гарантирани прилагането на тези ангажименти е необходимо договарянето на обвързано мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и отказ от плаващи мнозинства, подписване на споразумение, уреждащо всички гореописани въпроси, както и механизмите за вземане на решения между страните. 

Единствено ясен и конкретен ангажимент за реформи и тяхната планомерна реализация може да обоснове подкрепата за излъчване на кабинет, се посочва в резолюцията. 



Източник БТА