На Лазаровден в Ловеч се открива традиционният Национален събор на народното творчество „Цветница 2024“

0
64



На Лазаровден в Ловеч се открива традиционният Национален събор на народното творчество „Цветница 2024“. Това ще стане на сцената на площад „Тодор Кирков“, като първа пред публиката ще излезе Надя Казакова, става ясно от програмата на Община Ловеч.

След това ще се представят читалищата в с. Дойренци, с. Горан, с. Малиново, с. Славяни, с. Слатина, с. Радювене, с. Баховица, с. Дренов, с. Умаревци, с. Къкрина, с. Лисец и танцовият състав „Боримски огън“.  

На сцена на площад „Екзарх Йосиф Първи“ концерт ще изнесат възпитаници на Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ – вокална група за народно пеене в детска градина „Снежанка“, детският народен хор, класът по народно пеене в Музикалната школа и дамска формация Da Capo. След тях на сцената ще излязат състави на Народно читалище „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“: детски танцов състав „Елит“, клуб за народни хора „Ловеч“, фолклорна формация „Елит“, както и гостите от Школа за народни хора „Еремия“ – София. Вечерта ще завърши с концерт на Берковската духова музика.

Освен музикална програма пролетните празници Лазаровден и Цветница в Ловеч ще бъдат съпътствани и с много демонстрации на занаятчии, кулинарни изкушения и атракции, разположени на три площада.

На площад „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“ майстори занаятчии на 37 щанда демонстрират изработка на изделия на място. В централната градска част – от хотел „Ловеч“ до хотел „Президиум“, са разположени 110 шатри на занаятчии, девет шатри за търговия с цветя, шест за продажба на захарни изделия, осем за продажба на детски играчки и четири за консумация. На гаровия площад и тази година има лунапарк.

За празниците от Община Ловеч са осигурили и допълнителен транспорт за жителите на кв. „Гозница“,  ж.к. „Здравец“ и ж.к. „Младост“.

Очакват се по традиция хиляди гости на града.



Източник БТА