До края на месеца ще бъде представен новият Закон за съдебната власт, каза министър Атанас Славов

0
68



До края на месеца ще бъде представен изцяло новият Закон за съдебната власт, каза министърът на правосъдието Атанас Славов в предаването „Лице в лице“ по бТВ. Той допълни, че това е бил един от ангажиментите, които е поел като се е съгласил да бъде министър на правосъдието. Днес е било последното заседание на работната група по Закона и се очаква до дни той да бъде публикуван. Той ще очертае реалната рамка на реформата в съдебната система, развивайки на законово ниво онова, което беше включено в конституционните промени, обясни Славов.

Аз вярвам, че има ясно поет ангажимент за осъществяване на ротацията, за това госпожа Габриел да е следващия премиер на България, също така много ясно поет ангажимент от премиера на 6 март да подаде оставката на правителството, каза министърът.

Оттук нататък ще има сложен преговорен процес, каза той. По думите му е нормално всяка от политическите сили да излиза със своите предложения и идеи за сключване на съответно споразумение. Ключовото при всички тези идеи е да продължат реформите, да има ясни срокове и ясна визия какво се променя през следващите 9 месеца, допълни Славов.

Ключовото е по сектори, конкретни поети ангажименти за реформи в правосъдието, антикорупционната реформа, Шенген, еврозона, това да продължи, каза още Атанас Славов.

Атанас Славов каза, че е имал разговори с Николай Денков и Мария Габриел по основните реформи, които са в сферата на министерството на правосъдието. Движим се много добре като срокове и като изпълнени ангажименти, каза Славов.

По повод визитата на българска делегация в Украйна, Атанас Славов обясни, че тя е имала за цел да демонстрира ясна и категорична подкрепа на изпълнителната власт към Украйна и президента Володимир Зеленски. Славов допълни, че се е срещнал и със своя украински колега и с главния прокурор на страната, като основна тема на разговорите е била възможността за подвеждане под отговорност на виновните за престъпленията срещу мира и човечеството, както е записано и във Формулата за мир на Зеленски.

По повод случая с Мартин Божанов, Атанас Славов отново припомни, че проверка в Министерството на правосъдието е показала, че Божанов не е бил защитен свидетел от бюрото за защита на свидетелите. Проверката на достъпа на Божанов до спецсъда и спецпрокуратурата е показала, че прокуратурата е изискала видеонаблюдението от камерите, които проследяват достъпа до институциите още през 2020 година. Интересно е тези записи, които се пазят в прокуратурата, приобщени към някое досъдебно производство, каква информация съдържат, но това може да каже прокуратурата, каза още министър Славов.



Източник БТА