Граждани се събраха на протест с искане за отстраняването на директора на „Пирогов” и незабавни реформи в здравеопазването

0
65



Граждани, сред които представители на фондация „Даная“, се събраха на протест пред сградата на Министерския съвет. Исканията на протестиращите са за отстраняването на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Валентин Димитров до приключване на всички проверки в болницата, свързани с починалата в лечебното заведение Даная, за нарушения в управлението и медицинските дейности. Сред исканията на протестиращите са и незабавни реформи в детското здравеопазване. На 16 февруари пред МС също имаше протест на граждани и представители на фондация „Даная“. 

„Исканията ни са същите като миналия път, най-вече оставката на д-р Димитров. Крайно време е да напусне поста си”, каза пред журналисти майката на Даная Ани Стоянова. По думите ѝ проблемите са многобройни и трябва да бъде поета отговорност за всички нарушения, свързани със случая „Даная” и с други медицински дейности. Тя каза, че до този момент никой не се е свързал с нея и се надява председателят на Централната комисия по професионална етика на Българския лекарски съюз проф. д-р Мая Аргирова да вземе отношение по въпроса.

Ани Стоянова подчерта, че протестите ще продължават. „Нямаме срок, няма да се откажем. Веднъж в месеца ще напомняме, че ние сме тук”.

Исканията на гражданите са и за пълна ревизия на съществуващите стандарти по специалности, да бъде поет ангажимент за незабавното им осъвременяване и за изготвяне на всички липсващи стандарти. Протестиращи настояват да бъде прекратена практиката, която те определят като „порочна”, да се изготвят умишлено некачествени стандарти, които падат при обжалване в съда.

Според протестиращите политиката няма място в болничните заведения, затова те искат въвеждане на механизъм за публичност, прозрачност и обществен контрол на процедурите за избор на за болнично ръководство. Друга част от исканията им са за извършване на цялостна ревизия на случващото се в сектора и поемане на ангажимент за създаване на програма за реформа в здравеопазването, поставящо пациента в центъра с цел лечение, базирано на качество, а не на количество и административен формализъм.

Протестиращите пуснаха заедно бели балони в памет на починалата Даная. В протеста се включиха актьорите Маргарита Стойкова, Ивайло Захариев и Александър Алексиев.

По-рано този месец новоучредена гражданска инициатива „Даная за живот“ организира петиция с шест искания за незабавни реформи в детското здравеопазване. 

Два дни след това от Софийската градска прокуратура съобщиха, че е образувано досъдебно производство по случая „Даная“. Прокуратурата разследва периода от 28 април до 9 май миналата седмица, когато е настъпила смъртта на момичето. 



Източник БТА