До три месеца Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане ще предложат конкретен подход на бюрата по труда към уязвимите групи, каза министър Иванка Шалапатова

0
72



До три месеца Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане ще дадат предложения за това как услугите на бюрата по труда да имат конкретен подход специално за уязвими групи. Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на изслушване в Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в парламента. Реално между двете агенции няма достатъчно добър обмен на информация, обясни тя. По думите ѝ липсва, например, информация колко от безработните лица имат дете или сред членовете на семейството има възрастен. Шалапатова посочи необходимостта от изясняване на профила на безработния и добави, че подходът в социалната система е индивидуализиран.

Като друга цел министърът каза, че се работи за укрепването на Държавна агенция за закрила на детето и на Агенцията за социално подпомагане. Предстои съвсем скоро да бъде утвърдена националната карта за социалните услуги. Обработени са над 300 планове, за да се гарантира широка палитра от социални услуги, коментира Шалапатова. Да се провери доколко паричното подпомагане се синхронизира със социалните услуги ще е една от задачите пред социалното министерство, стана ясно от изложението на министъра. Шалапатова открои и подобряването на политиките за детското благосъстояние. Тя отбеляза също и мерки за подкрепа на деца, станали жертви на насилие. Нашата политика е да бъдем по-успешни в превенцията на рисковете, каза министърът. 

В отговор на въпрос за европейската гаранция за младежта, Шалапатова обясни, че рамковото споразумение за прилагането на препоръката е да се предприемат всички действия за качествено предложение за работа на младите хора. По думите ѝ е много е важно в мерките да има продължаване на образованието, чиракуване, стаж и др. По проект “Готови за работа” бяха идентифицирани 3196 неактивни младежи, още 1164 са били активирани по друга програма, уточни министърът. В резултат на работата на младежките медиатори в общините са идентифицирани нови 169 неактивни младежи, отбеляза още Шалапатова. До края на март имаме готовност да бъдат изпратени конкретни предложения за изготвянето на конкретен план за изпълнение на европейската гаранция за младежта, който ще бъде с диапазон три години, добави тя. 

/РН/



Източник БТА