ДОКТОРЪТ ЛЕКУВА ХОРАТА, А КМЕТЪТ ЛЕКУВА ГРАДА

0
2189

Д-р Николай Бекяров – кандидат за кмет на Добрич от ПП „Възраждане”: – Икономическите проблеми на града могат да бъдат решени само с помощта на централната власт. Трябва да върнем дебата в общинския съвет на Добрич

 

Д-р Бекяров, Вашата фамилия е позната на поколения добричлии, но все пак, кажете нещо повече за себе си.

Роден съм на 7 април 1977 г. във Варна. В Добрич завърших средното си образование, в ПМГ „Иван Вазов“, след което отслужих военната си служба. Завърших магистърска степен по медицина през 2004 г., през 2015 г. придобих магистърска степен по „Здравен мениджмънт“, а през 2016 г. и специалност по Нервни болести към Медицински университет – Варна. Фамилията ми е позната не само в Добрич, но и в цяла Добричка област. Аз съм вече трето поколение невролог. През изминалите десетилетия дядо ми, баща ми и аз сме лекували хиляди добруджанци.

Горд съм, че имам кръвна линия от силен котленски род и далечен потомък на Софроний Врачански. Именно това ме е зареждало със сили,  непреклонност и патриотичен дух, които отстоявам и до днес. Православен християнин съм, семеен, с две деца.

– Политиката е определяна като „мръсна работа”, а Вашата професия е една от най-хуманните. Защо решихте да се включите в надпреварата за кметския пост в Добрич? 

– Докторът лекува хората, а кметът лекува града. Аз съм на 43 години, с изградена кариера и в разцвета на силите си. През годините виждам много проблеми, които оказват негативно влияние върху живота на нашите съграждани. При разговорите с моите пациенти, те постоянно ми споделят за най-различни неуредици, много от които могат да бъдат решени за кратко време и без да изискват огромни инвестиции.

Една от специалностите, които съм завършил, е „Здравен мениджмънт”. По време на обучението си получих управленски знания и това допълнително ми даде увереност, че бих могъл да се справя с работата, която се изисква от всеки градоначалник.

Разбира се, екипът на партия „Възраждане”, която ме издигна, също оказа огромно влияние за крайното ми решение. В тяхно лице видях млади, енергични и образовани хора, които милеят за родния си град и имат ясна визия за неговото развитие и желание да останат със семействата си в родния град.

– С какво смятате, че превъзхождате Вашите опоненти за кметския стол?

– На първо място – с авторитет, всеотдайност и хуманизъм. Изградил съм успешна кариера като лекар през годините, а това от своя страна е атестация за моите качества. Не бих могъл да си позволя да злоупотребя с доверието на хората, защото – ако го направя, това означава да посрамя не само мен, но и моите предци.

Един лекар не може и не трябва да лъже. Лъжата в моята професия води до редица последващи проблеми, които понякога водят и до фатален край. Същото е при кмета и общинските съветници. Ако управляващите, без значение дали са в правителството, или в местната власт, си позволят да лъжат и злоупотребяват с доверието на хората, със сигурност във времето ще се появят проблеми. Ние вече виждаме тези проблеми, които бяха причинени от предходните властници през годините, точно защото те лъгаха години наред в предизборните си кампании, а след избирането им забравяха какво са обещавали на хората.

Партията, която ме издигна за кандидат за кмет на Добрич, също помага за моето самочувствие. Възраждане е млада партия, в която членуват борбени хора, готови на всичко за своята Родина. През своето кратко съществуване партията, председателствана от Костадин Костадинов, доказа не с думи, а с дела, че работи за новото българско Възраждане. Примерите за това са много, но има две неща, на които бих искал да акцентирам. Първото е разпространяваният безплатно учебник по „Родинознание”, чийто автор е самият Костадин Костадинов. А второто са дарените средства за ин витро процедури. Благодарение на предоставените от Възраждане средства, през изминалите две години в страната бяха родени 34 деца.

– Вие сте лекар и имате поглед върху сектор „Здравеопазване”. Каква е Вашата стратегия за Добрич и какво показват анализите Ви за състоянието на здравеопазването – както в Добрич, така и в областта?

– Добричката областна болница притежава необходимата материална база, включително и действаща апаратура, но основният проблем са кадрите. Изключително застаряващ медицински персонал, който е принуден да работи извънредно, а в същото време липсва интерес за попълнения от млади специализанти – лекари и специалисти по здравни грижи. Тук на първо място демотивацията е финансова, на второ е обучителна, на трето състоянието на града. Едно от решенията е намаляване общинските данъци и наеми към самата болница и доусъвършенстване на фонд „Здраве“ за подпомагане на младите кадри. По-тясна колаборация на общинските ДКЦ-та с областната  болница. Превенция и диалог с ОПЛ за подобряване качеството и обхвата на здравните нужди на населението на град Добрич. Стимулиране на социалните нужди на възрастни хора, хора с увреждания и улесняване качеството им на живот.

– Децентрализацията на общините е нещо, което се обсъжда от години, но като че ли не е постигнато много. Какво е Вашето мнение по този въпрос?

– Местната и централната власти в една държава трябва да бъдат свързани, те са един общ организъм. В човешкото тяло има най-различни органи, като на пръв поглед всеки работи поотделно, но в същото време са взаимно свързани и – когато един от тях има проблеми, това оказва влияние на целия организъм.

Така е и при държавното устройство. Всяко община и всяка област се различава от останалите и има своите функции и проблеми. На пръв поглед може би работят поотделно, но ако връзката между тях се скъса, нещата не се получават.

Считам, че местната власт трябва да има своята независимост при взимането на решения по въпроси, касаещи местното население. Невъзможно е обаче кметът и общинският съвет да решат самостоятелно проблемите на своя регион. За да се случи това, са необходими усилията и на правителството, и на местните управници. Според мен е нужно да се даде повече свобода на местната власт, но в същото време тя да работи заедно с правителството. Едни проблеми могат да бъдат решени самостоятелно, на местно ниво, но други, които са по-мащабни, могат да бъдат преодолени само, ако има взаимодействие с централната власт.

– Смятате ли, че акцентите в  управленската програма на ПП „Възраждане“ за Добрич са реално изпълними в един мандат?

– Категорично. Аз и екипът на Възраждане – Добрич, мислихме дълго върху акцентите в нашата програмата. Спряхме се на 13 основни точки, изпълнението, на които би спомогнало за подобряване живота в нашия град. Решението на някои от наболелите за Добрич проблеми не изисква огромни средства. Като пример бих посочил неуредиците в транспортната схема на градския транспорт, подобряването на зелените площи и местата за отдих. В Добрич има изоставени площадки за безплатен масов спорт, които могат да бъдат приведени в добро състояние и за това не се изисква колосален бюджет. Разширението на системата за видеонаблюдение също е нещо, което считам, че би могло да се направи сравнително лесно и ще бъде от огромна полза за подобряване състоянието на сигурността в Добрич.

– Кои са според Вас основните проблеми на града и с какво ще допринесете като кмет за тяхното разрешаване?

– При срещите ми с гражданите разбрах, че хората искат да виждат кметския екип и общинските съветници по-често в кварталите. През годините е загубена връзката между гражданите и властта и това от своя страна е причина за взимането на неадекватни и дори вредни за обществото решения. Хората искат да споделят своите проблеми, готови са и да работят за тяхното отстраняване. За да се случи това обаче, е необходимо местните управници да разговарят с добричлии. Само така по време на общинските сесии ще се предлагат полезни за хората неща и съответно ще се взимат адекватни решения.

Разбира се, най-наболелият за Добрич въпрос е възстановяването на икономиката. Задачата е изключително трудна и ако някой каже, че този проблем е лесно решим, значи лъже. Общината би могла да предвиди данъчни облекчения за инвеститорите за период от 5 години. Изключително важно е да се действа бързо и на необходимото ниво при издаването на необходимите документи и изграждането на съпътстващата инфраструктура. Защото няма как да привлечем инвеститори, желаещи да открият производствени мощности в Добрич, и в същото време да им създаваме спънки.

– Защо не сключихте коалиции с една или повече партии? Сметките показват, че това би било във Ваша полза.
– Получихме доста предложения за най-различни коалиции. Аз и Възраждане обаче считаме, че хората не биха погледнали с добро око на подобни обединения. През последните 30 години се нагледахме на най-различни коалиции, които се крепят на личния интерес, а не на интереса на гражданите. Няма как да се обединим с хора, които са причина за проблемите в Добрич и държавата. Възраждане е млада и неопетнена партия. За нас е много по-важно да останем чисти пред избирателите, вместо да погазим принципите си и да сключим съюз с хора, за които единствената цел е да влязат във властта и да я използват за лични облаги.

– До колко Ви беше полезна предизборната кампания и срещите с гражданите?

– Благодарение на проведените от нас срещи, ние разбрахме за истинските проблеми на хората, които се отразяват върху техния ежедневен живот. Ще ви дам няколко примера. В началото на кампанията ни потърсиха живущите по ул. „Разлог”. Хората там имат съвсем малки искания на фона на големите проблеми на града. Колкото и невероятно да ви прозвучи, едно от желанията им е да имат кофа за смет на улицата си. В 21 век, през 2019 г. се оказва, че един от най-големите проблеми на част от нашите съграждани е необходимостта от контейнер за смет. И тук бих попитал досегашните управници, защо не са решили този толкова малък и в същото време огромен за тези наши съграждани проблем.

При срещата ни с хората от кв. „Иглика” те споделиха, че сигурността в района липсва. Призовавам новия общински съвет да обърне внимание на това и да предвиди изграждането на система от видеонаблюдение в този квартал.

В Добрич има сериозни проблеми и с транспортната схема на града, за което разбрахме от срещите ни с нашите съграждани. Необходимо е трасетата да се предначертаят и градският транспорт да бъде удобен за всички, а не само за живущите в част от кварталите. Най-сериозен е проблемът за хората от кварталите ”Иглика” и „Рилци”.

Записваме всеки един проблем, който съгражданите ни споделят с нас и ще търсим решения.

– Какво би мотивирало младите хора да останат в Добрич?

– Необходим е комплекс от мерки. На първо място това са възможностите за професионална реализация и добра икономическа среда. Сигурността също е нещо, на което трябва да се обърне сериозно внимание. Важно е местната управа да обърне поглед към кварталите на Добрич, а не да съсредоточава вниманието си само в центъра.

Голяма част от икономическите проблеми на града могат да бъдат решени само с помощта на централната власт. И тук бих попитал народните представители от Добричка област – какво точно свършиха, за да помогнат на родния град. От началото на 90-те години на миналия век се говори за създаване на Добричко лоби в парламента, което да загърби своите партийни противоречия и да работи за благото на родния край. След като бъдат избрани за депутати обаче, те забравят за обещанията си и дори не полагат минимални усилия, за да помогнат на града, който ги е изпратил в Народното събрание.

– Кои според Вас са най-важните неща, които трябва да направят следващият кметски екип и общински съвет на Добрич?

– Да не се крият от хората. При срещите ми с нашите съграждани разбрах, че ги боли най-много от това, че след като влязат в общината, кметът и съветниците забравят за хората. Кметът и особено общинските съветници трябва да разговарят с хората постоянно.

В Добрич има 41 съветници. Ако всеки от тях се ангажира с решението на поне един проблем на година, това означава, че за 4 години ще бъдат решени много от проблемите на града. Необходимо е в местната управа да влязат млади и енергични хора, които са израснали тук и са решили децата им да се образоват и развиват в Добрич. За съжаление обаче, виждаме една група от хора, за които влизането в общинския съвет е с цел получаване на лични облаги.

В общинския съвет на Добрич няма дебат. Изключително важно е да върнем обсъжданията и да прекратим досегашната практика, при която точките от дневния ред се решават набързо, без да се вникне в проблемите. Не е нормално да имаме заседания на комисии, които продължават по 5-10 минути. Признак на неуважение към нашите съграждани е да имаме сесии с по 25-30 точки, които биват претупвани за 3 часа. Това показва липса на заинтересованост към проблемите на хората и най-вече – нежелание за решаване на проблемите.

– За какво да помислят добричлии в деня за размисъл?

– Град Добрич винаги е бил олицетворяван като лицето на Добруджа.  Всички ние я наричаме още Житницата на България.  Днес това лице, като че ли е загубило своя блясък и – ако искаме да върнем отново фокуса върху него и да постигнем това възраждане за Добрич, за което говорим, то сега е моментът. За финал бих перефразирал – както всеки земеделец знае, че навременното посяване на здрави зърна пшеница ще му донесе отлична реколта, така е и с гласуването. Ако искаме да имаме добър град за живеене, в който да се развиваме и да сме щастливи, то трябва да посеем доверието си в правилните хора.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!