И ТРИТЕ ОСПОРЕНИ РЕЗУЛТАТА ОТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ В БАЛЧИК ОСТАВАТ В СИЛА

0
1025

 

И последното от трите дела, оспорващи изборни резултати от местни избори – 2019 в Балчик, приключи във Върховния административен съд. Окончателно магистратите оставиха в сила решение от 30.12.2019 г. на Административен съд – Добрич, което потвърждава обявените резултати от Общинската избирателна комисия в Балчик по отношение избора на общински съветници, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

Производството бе образувано по жалби на двама кандидати за съветници от Местната коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС), според които част от бюлетините с отбелязан за тях преференциален вот неправилно са определени като недействителни и това е довело до изключването им от списъка с избраните местни депутати.

Припомням, че в хода на делото бе установена липсата на 97 броя недействителни бюлетини от две секции – в Балчик и в село Соколово.

Събраните по делото писмени и гласни доказателства сочат за липса на допуснати нарушения при определяне на тези бюлетини като „недействителни“, а липсата на чувалите не може да се приеме като съществено нарушение на изборните правила и не води до незаконосъобразност на оспореното решение, в частта, касаеща определянето на избраните общински съветници, при съобразяване с подадения от гласоподавателите преференциален вот, се обяснява в решението.

Другите две дела във ВАС оспорваха кметския избор в Балчик и в село Кранево.