НАДЕЖДА ПЕТКОВА – КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА ОБЩИНА ГРАД ДОБРИЧ ОТ МК ГЕРБ (СДС):

0
1789

 

 

Визитка

Магистър по „Електронна техника и Микроелектроника“ от Технически университет – Габрово и бакалавър по „Счетоводство и контрол“ от Икономически университет – Варна.

Силната страна на Надежда Петкова е умението й да привлича средства от Европейските фондове, за реализиране на проекти за качествено подобряване на градовете. Над 17 години разработва, защитава и управлява проекти, като започва от Бизнес център – Добрич, на който е била ръководител.

През периода от 2007 – 2015 г. е заместник-кмет на Община град Добрич с ресор „Икономическо развитие и европейски фондове“.

През последните четири години работи като консултант по европейско финансиране и регионалните политики за най-големите общини в България – Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново.

Семейна с две деца – Илия и Мария, които са национални състезатели по волейбол.

 

Обръщение:

Скъпи мои съграждани,

В началото на тази предизборна кампания казах, че имам надежда за Добрич и искам да излезем от капана на безвремието. Днес категорично заявявам, че е време за действие. Защото всеки ден от рано сутрин до късно вечер бях сред хората. Направих стотици срещи, стиснах десетки хиляди ръце, разговарях и с отчаяни, и с разгневени, и с апатични мои съграждани. Разговарях, защото съм убедена, че думите са дадени на хората, за да се разбираме помежду си, да отстояваме аргументирано позициите си и да намираме общи решения.

Вярно е, че има различни гледни точки и всеки един човек е значим. Но за да успеем да променим собствения си град ние трябва да сме общност. Общност, която е информирана, която има желанието и волята за качествена промяна.

Това е, към което се стремя и за което намирам подкрепа в очите на моите съграждани. А предстоящия мандат събирам в една единствена дума – работа. Много, много работа, за да възвърнем достойнството на Добрич, да преобразим града, да осигурим сигурност и спокойствие на всички поколения. И зная как ще го постигнем.

Няма да ме спрат трудности, проблеми, предизвикателства. Ще намирам конкретни решения за моя град, ще отстоявам категоричната си позиция, че всяко нещо, което правим, трябва да бъде разумно и качествено.

И, ако досега Добрич се опитваше да догонва времето, то утре нека времето да гони Добрич! Можем да го постигнем заедно!

Искам вашето доверие и подкрепа за да успеем.

Време е за действие!

Да го направим!

 

 

НА 27-И ОКТОМВРИ ДОБРИЧ ТРЯБВА ДА КАЖЕ „НЕ“ НА СТРАХА И ЛЪЖИТЕ И ДА ГЛАСУВА С БЮЛЕТИНА 69

 

Равносметка от кампанията на кандидата за кмет на коалиция ГЕРБ (СДС) Г-жа Надежда Петкова

 

Г-жо Петкова, едно от основните Ви послания през тази кампания беше, че градът е в застой. Каква е причината за това незавидно положение на Добрич?

Не може да изолираш Общината и да спреш да работиш със съседните общини. Не може да се дистанцираш от посоката на развитие на държавата. Това ограничава възможностите за развитие на града ни.

Ето, държавата вече прави магистрала Хемус. Тя ще увеличи потока към Варна. Но, как да накараме хората да тръгнат към нас? Как да спрем да бъдем периферия в държавата? На тези въпроси не са дадени отговорите и това е повече от нехайство.

Предстои работа с колегите от Община Варна за трета лента на пътя Добрич – Варна, със Силистра – за моста Силистра-Кълъраш. С министерство на транспорта за модернизиране на железопътния транспорт. Така ще отворим транспортен коридор, който ще повлияе ползотворно на експортно ориентираните фирми, на земеделието и туризма. Ето Ви първи стъпки за отваряне на града и региона.

Това ли е единствената причина за плачевната ситуация с инфраструктурата на града?

През 2015 година като заместник-кмет оставих готови проекти на стойност 250 млн. лева. 115 милиона лева за воден цикъл, готови проекти за 42 междублокови пространства, готови инвестиционни проекти за зала „Нели Божкова“ и концертна зала „Добрич“, проекти за училища и детски градини, сключени договори за финансиране на 40 блока, проекти за ремонт на бул. „Добруджа“ и ул. „Никола Петков“, проекти за 40 километра улици и още и още проекти. Достатъчно беше през 2015 г. новият кмет да вземе наготово проектите и да ги реализира качествено. Някой от тях въобще не започнаха през мандат 2015 – 2019 г., а сега същите проекти, които трябваше да се случат с инвестиционната програма от 28 милиона през отиващия си мандат, ни се предлагат като визия за новия мандат. Не закъсня ли Добрич заради това в развитието си? Какъв е реалният ефект от тези 28 милиона инвестиционна програма.

Днес, 2019 година, инфраструктурата в града ни е в окаяно състояние. Така ли трябва да изглежда градът ни с над 150 милиона лева външно финансиране, изхарчени от 2015 насам от общината? През 2015 сегашното управление дойде с обещание да ремонтира подлезите на града. Всички знаем как изглеждат те днес.

Но, по-показателно за състоянието на инфраструктурата е мнението на хората, не моето. Жена на 85 г., която беше на среща с мен в квартал „Дружба“, размаха една луксозна книжка и ми каза: „Виж чедо как лъжат. Градът ни е като след бомбардировка. А те се хвалят.

На срещите ми с бизнеса нямаше производствено предприятие, което да не се оплака от инфраструктурата и транспорта в индустриалните зони.

Както споделих вече с моите съграждани, обновяването и качествената инфраструктурата ще са мой приоритет. И чак тогава ще имам очи да каня инвеститори, които да създават нови работни места, да привличаме нови средства за града ни.

Досегашният кмет на града твърди, че е постигнал всичко и е завършил водния цикъл. Как ще коментирате това?

Проектът не само, че не е финализиран, ами изпълнението на една част от него не е започвала. Представяте ли си какво ще се случи с финансовото състояние на общината, ако се загуби макар и част тези пари? Не случайно на срещата в Арена Шумен Премиерът поиска като стана кмет да приключа проекта, защото на хората им омръзна.

Проекта, както споделих, оставих готов през 2015 г. Това е проект, който е изключително важен за града ни. Проблемът е как се изпълнява той. Улиците бяха оставени неасфалтирани цели две години. Добричлии си счупиха и краката, и колите. Достигнахме нива на замърсяване на въздуха с прахови частици, каквито градът ни не помни от години.

Там, където улиците бяха асфалтирани, след 6 месеца зейнаха дупки, на места кратери. Вземете една улица „Димитър Списаревски“, например.

Масово шахтите са бетонирани. Къде ще отиде водата при дъжд? Добричлии помнят големи наводнения.

А като се разходите по „реновираните“ след водния цикъл улици, ще видите, че зелените площи около строителната площадка тънат в строителни отпадъци. Защо няма контрол за това отстрана на общината? Как ще се почистят те? Пак ли с пари от общинския бюджет?

Кой плаща тази цена? Ние гражданите.

Смятате ли, че в предизборното говорене, освен ангажиментите към инфраструктурата, се чуха и проблемите на възрастните хора. Какво предвижда вашата програма за пенсионерите?

Много от нашите родители живеят трудно. Но това, което споделят, е, че най-ценното за тях е да имат места, където да общуват, да имат социален живот. Разговарях с хората от почти всички пенсионерски клубове. Във всеки клуб има нужда от нещо. Някъде балатум, някъде нови маси и столове, някъде телевизор. Нима е толкова трудно общината да направи нещо подобно, та всеки път депутатът от ГЕРБ Даниела Димитрова и местните бизнесмени да се грижат за елементарни удобства в клубовете. Защо въобще трябва да говорим за това, вместо да мислим за по-големите проекти в подкрепа на нашите бащи и майки?

В нашия град има множество социални услуги за деца, а нищо не се направи през последните години за пенсионерите.

Освен да запазим и разширим услугите от типа „Домашен социален патронаж“ имаме и други идеи.

Ще имаме услуги за подобряване качеството на живот на стари хора, които са в невъзможност да се справят сами с живота си. В моята програма има няколко проекта в подкрепа на възрастните хора. И за тези с увреждания, и за останалите пенсионери. Единият от проектите е свързан с развиване на мрежата от социални услуги за осигуряване на условия за спокоен и достоен живот на възрастните хора.

Но за тях могат да се правят много и малки неща всеки ден. Да им се подаде ръка и да се подкрепят, когато пътуват на различни фолклорни и песенни фестивали, да им се даде по-лесен достъп до културния календар на града и възможност да посещават културните институти безплатно. Много идеи идват от тях самите.

Ето нещо елементарно. Искаме да подновим финансирането на съставите на пенсионерските клубове за техните участия във фестивали и любителски изяви, за да подкрепим хората от третата възраст. Ще търсим възможности за позициониране на пенсионерските клубове на територията на града, включително разкриване на нови в някои от кварталите, където такива липсват – в кварталите „Балик“, „Дружба“ и „Добротица“. Ще подобрим и поддържаме по-добре материалната им база.

Г-жо Петкова, предизборната кампания е към края си, каква е оценката, която ще дадете за нея?

От моя гледна точка предизборната кампания беше изключително успешна, заради срещите, които имах с гражданите на Добрич. До момента имам 300 организирани срещи, на които съм се видяла с близо 10 000 души. В тези срещи се сблъсках с нещо, което ме впечатли истински. Първо – оказа се, че има натрупано огромно недоверие към местната власт. Никой не е обръщал реално внимание на проблемите на хората. Не ги е чувал. Това е довело до нещо ужасяващо. От една страна в медиите има изграден образа на Добрич, като град без проблеми, в който всичко е прекрасно – чисто е, улиците нямат дупки, градския транспорт е идеален. От другата страна е реалността, и никакви публикации и заклинания не са в състояние да скрият очевидния факт, че градът е в ужасно състояние и има купища заметени под предизборно положен асфалт проблеми.

Станахте ли обект на негативна кампания?

Аз съм кандидат с конкретна платформа. От една страна бях атакувана за програмата ми – работеща, изпълнима, която бе обсъждана на откровени срещи с хората, с позитивно отношение от гражданите и подкрепа от бизнеса.

От друга страна – получавах упреци от основните ми опоненти за стотиците ми срещи с хората, с нашите родители и с младите хора на Добрич и за това, че съм си позволила да им кажа истината в очите.

Колко от нас си дават сметка пред какво сме изправени?

Защо една амбициозна, образована и можеща жена, а такива има стотици в нашия град, да бъде нападана, защото е дръзнала да се изправи и да заяви, че иска Добрич да бъде в първата десетка на най-добрите градове за живеене в България. И ясно искам да кажа, че тази атака, не е само срещу мен. Тя е срещу достойнството, авторитета, знанията и опита на всяка една работеща жена в града.

Ние сме граждани на този град и сме в правото си да знаем какво се случва, да имаме мнение, да отстояваме позиция. Затова призовавам всички граждани на Добрич без страх да гласуват с № 69 за кмет и общински съветници на 27 октомври 2019.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

ГЕРБ /СДС/ – ДОБРИЧ