България цени високо партньорството си с Автономния иракски регион Кюрдистан

0
74



България цени високо партньорството си с Ирак, както и с Автономния иракски регион Кюрдистан (АИРК), и има амбицията за последващото му разширяване в сфери от взаимен интерес. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с президента на Автономния иракски регион Кюрдистан Нечирван Барзани в рамките на Дипломатическия форум в Анталия, съобщиха от прессекретариата на президента.

Президентът Радев отбеляза добрите традиции в двустранните отношения с Ирак в близкото минало и изрази готовността на страната ни да продължи да работи за тяхното надграждане в енергетиката, икономиката, туризма и образованието.

Нечирван Барзани открои политиката на Автономния иракски регион Кюрдистан да се утвърждава като фактор на стабилност в региона, както и неговите усилия за насърчаване на икономическите и търговски връзки със своите партньори.

Като особено перспективни сфери на двустранното сътрудничество Румен Радев и Нечирван Барзани отбелязаха възможността за доставки на суров петрол от АИРК за България, за разширяване на дейността на българските туроператори в автономния регион и популяризиране на град Ербил като туристическа дестинация, както и земеделието и производството на храни. Отчетени бяха и добрите резултати от проведените през май и октомври 2023 г. в София два бизнес форума между БТПП и представители на местния бизнес от градовете Ербил и Мосул, както и подписаният Меморандум за разбирателство между Българската търговско-промишлена палата и Ербилската търговско-промишлена палата (ЕТПП) през месец май м.г.

Нечирван Барзани отправи покана към Румен Радев да посети Ирак и столицата на АИРК Ербил за продължаване на дипломатическия диалог на най-високо равнище и очертаване на нови сфери за развитие на двустранното сътрудничество.

По-рано днес президентът Радев се срещна с генералния директор на Световната организация по интелектуална собственост (СОИС) Дарен Танг. По време на срещата бе обсъдена защитата на интелектуалната собственост и подобряването на механизмите, по които компаниите в България получават достъп до финансиране и за защита на своите идеи и продуктите и технологиите, които разработват.

СОИС е една от специализираните междуправителствени организации на ООН и в нея членуват 193 държави от цял свят.

Държавният глава открои амбициите на България да укрепва връзките между науката, образованието и бизнеса, които качествено да променят моделите на взаимодействие между тях и да създават устойчиви перспективи пред малките и средни предприятия и младите хора у нас. Дарен Танг изрази готовност СОИС да провежда в страната ни повече програми за обучение и за защита на интелектуалната собственост, насочени към младите хора и способността им да реализират по-бързо иновативните си идеи в сферата на производството.

Обща бе позицията, че защитата на интелектуалната собственост гарантира създадените работни места, насърчава заетостта и обмена на технологии. През октомври т.г. предстои Дарен Танг да посети България по повод отбелязването на 130 години интелектуална собственост в България и 75 години Патентно ведомство и президентът Радев отбеляза възможността по време на тази визита да бъде проведен и форум за защитата на интелектуалната собственост в България.



Източник БТА