Фирми от Италия, Унгария и Саудитска Арабия с оферти да строят продължението на “Турски поток” у нас; От “Газпром” категорични: Няма да участваме в газовия хъб “Балкан”

0
1182

Три компании са подали оферти за обществената поръчка на “Булгартрансгаз” за новата газова отсечка от турската граница до сръбския град Зайчар. Това стана ясно по време на публично отваряне на документацията в сградата на компанията.

Подалите оферти са фирми от Италия, Унгария и Саудитска Арабия.

Пълните им имена, съгласно офертите са следните: 

-ДЗЗД Консорциум – Газово развитие и разширение в България ГРРБ с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България

-Обединение от 1.Industries Fovallalkozo Zrt 2.Industries-KVV Kivitelezo Zrt

-Обединение Консорциум Аркад с участници : Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни.

Трите компании, които са резервирали капацитета, нямат право да се отказват за новата тръба. На въпрос дали тръбата може да се разглежда като български участък от газопровода “Турски поток” изп. директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов уточни, че става дума за разширяване на националната мрежа и тя досега не се е разглеждала като част или втора тръба на “Турски поток”.

Офертите трябва да бъдат разгледани до края на месец март, а победителят да бъде обявен през април. До средата на годината трябва да бъде пусната и процедура за финансираща институция. 

“Газпром” не планира да участва в газовия хъб “Балкан” в България. Това заяви президентът на газовия холдинг Алексей Милер в интервю за ТАСС след срещата между българския премиер Бойко Борисов и руския му колега Дмитрий Медведев.

Изказването дойде и в отговор на изявлението на българския министър-председател, че “трябва да забравим понятията “Южен поток” и “Турски поток” и да говорим за газов хъб “Балкан”.

“Газпром“ не участва в този проект. Всички наши газови ресурси в този регион са договорени на дългосрочна основа”, заяви категорично Милер.

Основна цел на страната ни е именно изграждането на газоразпределителния център “Балкан”, като през ноември 2015 г. той беше включен в списъка с проекти от “общ интерес” на Европейския съюз. Предвижда се на българска територия да се събират и преразпределят газовите потоци чрез интерконекторите със съседните страни. В средата на февруари 2017 г. ЕК отпусна на България около 1 милион евро за разработването на техническия и икономически анализ на проекта.

В същото време Милер изрази надежда “Северен поток 2” да не сподели съдбата на “Южен поток” и в същото време обяви, че строежът на “Турски поток” е извършен предсрочно. http://kanal3.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  8. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  9. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  10. 10.  БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. 11.  България – Китай 中国保加利

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST