ПРОМЕНИ В ЦИК СЛЕД БОЙКОТА НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА БСП

0
1039

ДПС потвърди официално, че квотата на партията в ЦИК се редуцира от трима на двама членове, както по-рано съобщи Канал 3. Заради това ръководството на групата се събра да обсъди кой от тримата им представители ще трябва да напусне комисията в новия й състав.

Севинч Солакова е предложена от движението за секретар на ЦИК, съобщи решението пред медиите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Солакова и в момента е секретар на комисията.

Другият член на ЦИК е сегашният представител на движението Ерхан Чаушев.

От квотата отпада Метин Сюлейманов.

Лидерът на ДПС не скри негодувание, че не е имало предварителни политически консултации по номинациите и квотите на партиите в ЦИК.

По неофициална информация причината, заради която е отрязана квотата на партията, е тяхната намалена численост на групата спрмо 2014 г., когато беше конституирана сегашната ЦИК, чийто мандат изтича на 21 март.

************

“Атака” остана без свой представител в ЦИК. Досега те имаха зам.-председател Мария Мусорлиева, която стана известна и с по-експанзивното си поведение.

Старият член на ЦИК от квотата на ВМРО Бойчо Арнаудов запазва мястото си, а НФСБ издигат Таня Йосифова, преподавател от академията на МВР. За това се разбраха на бързо коалиционно съвещание формациите на Сидеров, Каракачанов и Симеонов.

Официално двамата номинирани са излъчени от коалицията Обединени патриоти.

Изненадващо бързо приключиха преговорите между тях, без разправии и скандали.

По неофициална информация не е имало обструкции от страна на Волен Сидеров, след като останалите партньори му казали, че номинацията на ОП за КФН е именно предложението на “Атака” – бившия шеф на НАП Бойко Атанасов.

Официално от ОП отричат да има подобна сделка, но депутати коментираха неофициално, че мирните преговори са приключили бързо именно заради справедливото разпределение на патриотичните назначения в КФН и ЦИК.

***************

ГЕРБ сменя половината си квота в ЦИК – четири са новите лица от общо седем. Управляващите измъкнаха от БСП говорителя на Централната избирателна комисия Александър Андреев и го издигна от своята квота. Изненадващият трансфер бе съобщен от лидера на ПГ на управляващата партия Цветан Цветанов.

Цветанов разкри, че в предварителния му разговор с Андреев е станало ясно, че той не е бил поканен от Корнелия Нинова или от друга политическа сила до момента,  от ГЕРБ ценят професионализма му.

Бившият конституционен съдия Стефка Стоева, чиято кариера е преминала преди това във ВАС, в 4-то отделение, отговорно за изборния процес, пък е номинацията на партията за председател на ЦИК.

Сред бъдещите нови членове на комисията са още изборният анализатор и политолог Димитър Димитров, предложен от Асоциацията на политолозите, оглавявана от Румяна Коларова. ГЕРБ го припознали за свой кандидат. Кандидатури на ГЕРБ са още синът на проф. Александър Джеров – Мирослав Джеров. Останалите трима са досегашни членове на комисията – Мария Бойкинова, Йорданка Ганчева и Георги Баханов.

От ГЕРБ подканиха БСП да дойдат в парламента, ако трябва и като посетителска група, за да си изберат номинираните за членове на ЦИК и от своя страна гарантира, че неговата партия ще ги подкрепи до един.

“Дори да влязат като посетителска група, без да се докосват до устройствата за гласуване, ние ще подкрепим техните номинации”, увери социалистите Цветанов.

Той коментира и слуха, че БСП ще номинират социолога Юри Асланов за ЦИК.

“Ако имат смелостта да номинират Асланов, това ще е опит за тиражиране за дезинформация”, предварително коментира лидерът на ПГ на ГЕРБ.

**************

Представителите си в Централната избирателна комисия още вчера номинираха от Воля и Реформаторския блок. Партията на Веселин Марешки номинира досегашния член на комисията Кристина Цанкова-Стефанова. Реформаторите също заложиха на познато лице – юристът и досегашен член на ЦИК Ивайло Ивков.

**************

Както сочеха прогнозите, БСП подмени почти изцяло квотата си в състава на Централната избирателна комисия. Един член оставяме, за да има приемственост, обяви Крум Зарков по адрес на досегашния член на комисия Таня Цанева.

Социалистите номинираха бившия си кандидат за шеф на КПКОНПИ – Николай Николов, който тогава загуби битката срещу Пламен Георгиев.

Той е излъчен с решение на соцръководството да представи кандидатурите на столетницата пред правната комисия и в пленарната зала, но депутатите на “БСП за България” няма да се върнат за гласуването.

Номинира и бившия член на ЦИК, а настоящ юрисконсулт на Конституционния съд Силва Дюкенджиева. Сред номинациите има политолог от “Позитано” 20 – Силвия Стойчева, както и кадър на партийния апарат от отдел “Избори” – Йорданка Георгиева.

Другият нов кандидат на БСП е специалистъ по информационни технологии Емил Войнов.

http://kanal3.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  8. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  9. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  10. 10.  БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. 11.  България – Китай 中国保加利

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST