Бандата от “Орландовци” имала широкоспектърна дейност, двама полицаи охранявали престъпленията

0
1225

Над 15 души са арестувани при днешната специализирана операция на полицията и прокуратурата в столичния квартал “Орландовци”. Акцията  е била насочена срещу организирана престъпна група, занимавала се с “широкоспектърна” престъпна дейност – от дребни кражби, до сериозни грабежи, наркоразпространение и производство и продажба на безакцизни стоки. Голяма част от задържаните са от ромския клан на Гольовците, който нашумя покрай убийството в Кюстендил. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев във връзка с мащабната акция, която блокира изцяло “Орландовци” тази сутрин.

Както бе обявено предварително, по случая се разследват и двама полицаи.

“Към момента има данни, макар и да не са привлечени като обвиняеми, че двама служители от 2 РПУ, при това взводни командири, са част от групата. Дейността им се е изразявала не толкова в осигуряване на чадър като покриване на престъпления, а реална физическа охрана на правонарушения“, заяви Гешев.

“Задържани са над 15 души. Част от тази група, към 90% от тях, са принадлежащи към клана на Гольовците, така както е вашият журналистически термин”, каза Гешев, а впоследствие от СДВР в официално прессъобщение обявиха, че към момента задържаните са 18.

“Няма още привлечени към наказателна отговорност лица, тъй като действията са от няколко часа. Ще стане ясно колко ще са обвиненинте утре сутрин”, обяви прокурорът, като уточни, че продължават претърсванията.

Той даде и конкретни примери за престъпленията.

“Групата се е занимавала от кражба на релси и чупене на паметници в гробищния парк с цел хората да си платят, до сериозни грабежи и престъпления срещу личността и до разпространение на наркотици. Всичко от което могат да се изкарат пари”, каза Гешев.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви, че разследването срещу групата е започнала още миналото лято.

“Доста дълго бе разработвана групата”, каза Иванов.

Той обясни, че групата е заподозряна за взломяване на офиси на фирми, участие в няколко грабежа, както и умишлено чупене на паметници с цел да бъдат изнудвани хората за възстановяването им.

Намерено е и оръжие, което предстои експертиза да се установи какво е – газово или бойно, както и множество уреди за кражби и взломяване.

“Двамата полицаи са от Охранителна полиция, още не са привлечени като обвиняеми, и към момента имаме данни, че са подпомагали престъпната дейност. Тяхната дейност образно казано е да осигуряват към момент на престъпление да няма полицейски сили”, каза Иванов.

“Има оперативни данни кой е ръководителят, но това трябва да се докаже”, допълни той.

За момента информацията е, че групата е извършила престъпления само на територията на столицата.

Стана ясно, че в хода на операцията са установени над 10 сгради, присъединили се назаконно към електроразпределението. Предстои и тази престъпна дейност да бъде документирана. Кражбата на ток обаче не е свързани с контректното разследване.  http://kanal3.bg