Природният газ е най-изгоден за българските домакинства

0
61


От началото на годината природният газ поевтиня с над 30%. Приключилата зима предложи необичайно високи температури и един „облекчен” отоплителен сезон за хиляди българи. При все това зимните сметки за ток провокираха недоволство и силен медиен шум.

Енергийните експерти отбелязват, че електроенергията запази ценовото си ниво от 1 юли 2023 година по силата на държавната регулация, в същото време от началото на годината природният газ поевтиня с над 30%.

Това потвърждава факта, че пазарните сили на търсене и предлагане са достатъчен инструмент за „нормализиране на цената”, без да има нужда от държавна намеса. Евтиният газ е добра новина за онези, които вече ползват или обмислят да изберат синьото гориво като източник на топлина и гореща битова вода на фона на предстоящото поскъпване на електрическата енергия след 1 юли тази година.

Сравнението на цените на един от най-изгодните източници през април показва, че природният газ е най-изгодният избор за българските домакинства (0,11 лв./kWh с ДДС). В същото време стана ясно, че от лятото на 2024 г. ЕРП-тата няма да предлагат нощна тарифа, така домакинствата ще плащат по една цена цялата потребена енергия. С новите промени в Закона за енергетиката от 1 юли тази година влиза в сила пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия, трите ЕРП-та трябва да работят на борсов принцип, а държавата не е измислила план да защити поне най-уязвимите домакинства.

Газоразпределителните дружества отчитат, че първите три месеца на 2024 г. показват нормализиране на потреблението, а броят на постъпилите заявления за газификация се увеличава. На този фон се откроява една важна тенденция на пазара на недвижимите имоти – все повече инвеститори държат да осигурят достъп до газ още на ниво проект, защото така се увеличава пазарната стойност на имотите, пише Нова.

Природният газ възвърна позициите си на евтина, икономична и екологична енергия за отопление, като броят на домакинствата, които го предпочитат и по този начин пестят от разходи за енергия, продължава да нараства.





Източник 24часа