• Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон заяви, че Европейският съюз ще се откаже от транзита на украински газ от Русия от 2025 г. ЕС също така проучва възможността да използва украинските хранилища за съхраняване на газовите си запаси. В същото време еврокомисарят отбеляза, че ЕС не подкрепя забраната за закупуване на руски LNG.

„Европейският съюз не е заинтересован от удължаване на споразумението за транзит на газ с Русия, но ние проучваме възможността за използване на украинския газ и украинската газотранспортна система, газовите хранилища за съхранение на газ. Европейските компании вече използваха украински газови хранилища миналата година“, каза г-жа Симсън след заседание на Съвета по енергетика на ЕС (цитирано от ТАСС).

Според Кадри Симсон делът на Русия в доставките на газ за ЕС през 2023 г. е намалял от 22% на 15%. Миналата година през Украйна за Европейския съюз са доставени 14 милиарда кубически метра. м руски газ, още 18 милиарда кубически метра. m – под формата на LNG. „Разбира се, най-ефективната мярка да се отървем от руския газ би била разширяването на санкциите върху доставката на втечнен природен газ и целия тръбопроводен газ от Русия. Но засега няма единодушна подкрепа за това от ръководителите на държавите от ЕС“, уточни еврокомисарят.

Днес, 4 март, украинският премиер Денис Шмигал заяви , че Украйна е готова да удължи транзита на руски газ, но при съответно искане от страна на Европейския съюз или с посредничеството на страните-членки на асоциацията. В същото време той изключи възможността за преговори по този въпрос директно с Русия.

Споразумението между Нафтогаз на Украйна и Газпром беше подписано на 30 декември 2019 г. Той предвижда изпомпване на 225 млрд. куб.м. м газ, от които 65 млрд. куб.м. м през 2020 г. и по 40 млрд. куб.м. м – през следващите четири години. Договорът изтича на 31 декември 2024 г. През 2023 г. транзитът на руски газ през украинската газотранспортна система е намалял с 28,4% спрямо нивото от 2022 г. – до 14,6 млрд. куб. метра. м. През януари тази година украинското правителство обяви , че не възнамерява да поднови договора. Вицепремиерът Александър Новак заяви, че Русия е готова да обсъди алтернативни маршрути за доставки на газ за ЕС.

Австрия, Словакия, Чехия и Италия получават руски газ транзитно през Украйна. Европейската комисия смята, че ще бъде възможно да се компенсира евентуален недостиг на газ, ако Украйна откаже транзит по алтернативни маршрути и увеличаване на капацитета на други газопроводи, включително “Турски поток”. Както писа Bloomberg , ЕК е убедена, че дори най-зависимите от руски газ страни, включително Австрия и Словакия, ще бъдат осигурени с доставки, написа КОМЕРСАНТ.