• Върховният съд на САЩ единодушно подкрепи бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и го остави в бюлетината на първичните избори на Републиканската партия. Така Върховният съд отмени решението на Върховния съд на Колорадо, който установи, че бившият президент не може да участва в изборите, тъй като е участвал в бунта – атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Върховният съд постанови, че щатите не могат да изключват граждани от изборите за президент. Според конституцията на САЩ само Конгресът може да вземе това решение.

Washington Post отбелязва, че Върховният съд обикновено публикува решенията си в края на месеца. В случая с Доналд Тръмп обаче беше направено изключение. Резолюцията беше публикувана ден преди Супер вторник, който се провежда утре, 5 март. На този ден първичните избори ще се проведат в 15 щата едновременно.

Решението за забрана на Доналд Тръмп да участва в първичните избори беше взето преди това в щатите Колорадо , Мейн и Илинойс . Във всички случаи забраната се обяснява с 14-та поправка на конституцията на САЩ, която забранява на длъжностни лица да заемат публични длъжности, ако са участвали в бунт. Тези щати смятат за бунт щурмуването на Капитолия през януари 2021 г. от привържениците на Доналд Тръмп, които не признаха загубата си от Джо Байдън на президентските избори.