• Днес в 06:53 московско време ракетата-носител Falcon-9 с космическия кораб Crew Dragon бе изстреляна от космодрума Кейп Канаверал към Международната космическа станция. На борда е екипажът на мисията Crew-8, който включва руския космонавт Александър Гребенкин.

Това изстрелване трябваше да стане по-рано, но силните ветрове попречиха. Това не е необичайно тук и повече от една мисия трябваше да бъде отложена поради лошо време на Земята. Сега скачването на Crew Dragon със станцията е насрочено за 5 март в 11:00 московско време.

Александър Гребенкин лети с астронавтите на НАСА Матю Доминик, Майкъл Барат и Жанет Епс. Барат е най-опитният в мисията Crew-8: има два полета до МКС и 211 дни, прекарани в нулева гравитация. Освен това за първи път той лети на руски “Союз”.

Всички останали са новаци, включително Александър. Той е на четиридесет и една години. Женен, има три деца.

Да припомним: през юли 2022 г. беше подписано споразумение за кръстосани полети на руски космонавти на американския пилотиран кораб Crew Dragon и американски астронавти на руски пилотиран космически кораб Союз МС. Кръстосаните полети отговарят на интересите както на Русия, така и на Съединените щати: те добавят повече увереност в безопасността в орбита. Изпълнението на споразумението дава възможност, в случай на отмяна или значително забавяне на изстрелването на руски или американски космически кораб, да се осигури присъствието на борда на МКС на поне един космонавт на Роскосмос и един астронавт на НАСА за обслужване, респ. , руския и американския сегмент на станцията.

През есента на 2022 г. Анна Кикина отлетя до станцията на Crew Dragon. През март и август 2023 г. – Андрей Федяев и Константин Борисов. Междувременно, според НАСА, мисията на NASA Crew-9, която включваше космонавта на Роскосмос Александър Горбунов, трябва да бъде изпратена до Международната космическа станция не по-рано от август тази година. rg.ru