Китай ще проведе един от най-мащабните военни паради в историята си във вторник. Парадът е част от празненствата по повод 70-годишнината от основаването на Китайската народна република. Пекин обеща да покаже нови китайски оръжия, информира Би Би Си.

Военният парад, който ще е част от празненствата във вторник, ще се състои на площад “Тянанмън”. На събитието ще присъстват комунистическият елит, подбрани членове на китайското общество и 188 военни аташета от 97 страни. Въпреки публичността и въодушевлението, малък брой китайски граждани ще имат възможността да гледат парада на живо.

Наскоро говорител на военното министерство коментира, че Китай не възнамерява и няма нужда да “показва мускули” с парада, но фокусът е да се покаже “миролюбив и отговорен Китай”.

Министерството на националната отбрана съобщи, че на парада ще участват 15 000 военнослужещи, включително 59 различни елементи от въоръжените сили, 580 бойни машини и 160 самолета.

Президентът Си Дзинпин ще инспектира войниците и след това парадът ще започне на площада “Тянанмън”.

За първи път ще участва и контингент от 8000 китайски военнослужещи от мироопазващите сили на ООН.

Изтребител J-20

Очаква се китайската армия да покаже нови оръжия, които вече са на въоръжение. Ще се акцентира особено върху нови ракети, безпилотни самолети и самолети с технология “стелт”. Също така ще бъде показана междуконтинентална балистична ракета DF-41, която според китайски анализатори може да порази всяка точка на планетата. Ще бъдат показани нови ракетни системи, включително крилати ракети и далекобойни реактивни системи за залпов огън. Над Пекин ще прелетят безпилотни самолети, транспортни самолети Y-20, изтребители J-20 и новият стратегически бомбардировач H6-N.

DF-41

От армията подчертаха, че на парада също ще бъдат демонстрирани нови нива на иновации и подобрени способности за нанасяне на удари.

Бюджетът за отбрана на Китай се увеличава с най-малко 10% всяка година, като сега е 168 милиарда долара – вторият в света. Освен това Китай е най-големият инвеститор в отбрана в Азия. През 2018 г. са похарчени 56,1 милиарда долара за придобиването на оръжия, разработки и изследвания в отбраната, което е над 33% от общия бюджет за отбрана на страната. В наскоро публикувана бяла книга на военното министерство харчовете са определяни като “разумни и съответни”.

През последното десетилетие Китай значително увеличи парите за отбрана. През 2015 г. китайският лидер Си Дзинпин обяви големи реформи в областта. Но Китай подчертава, че парите са за отбрана и отхвърля твърдения, че се опитва да догони САЩ, които остават държавата с най-големи средства за отбрана – 643 милиарда долара през 2018 г.

Парадът също ще покаже решимостта на Китай да защити основните си интереси, включително спорните територии в Южнокитайско море.

Ключовото послание е, че китайската армия наистина навлезе в нова ера – новата ера на Си Дзинпин. Пекин предприе мащабни реформи за модернизиране на силите си до 2035 г. и превръщането им в сили от световна класа до 2049 г.

Последният голям парад на Китай беше през 2015 г.

https://lupa.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST