Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ: ПРОТЕСТИ НЕ СЕГА, ПРЕЗ МАРТ

0
1490

Протестите на специалистите по здравни грижи не трябва да са сега, през март, а когато се гласува бюджетът на Министерството на здравеопазването и на НЗОК, заяви в Добрич председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. А и протестите трябва да се правят под прозорците на управителите и директорите, допълни той. Трябва да има разграничаване на специалисти, които се финансират директно от МЗ, РЗИ, НЗОК, детски ясли, защото има и лекари, на които заплатите са под 1 000 лева, коментира д-р Маджаров.

Заплатите в лечебните заведения зависят от дейността на всички, които работят в тях. Има болници, които работят добре и заплащането е добро. Има сестри и лекари, които работят в болници, които са тръгнали надолу и няма как заплащането да е добро.

„Лично на мен не ми е приятно когато някой каже: спираме работа за 5 дни, ще видите вие какво ще се случи“. Не може една специалност да рекетира друга. Ами ако всички патоанатоми едновременно спрат работа в цялата страна“, коментира д-р Маджаров.

Проблемът с липсата на кадри е тежък. След няколко години цели райони ще останат без общо практикуващи лекари. Има остра липса на специалности, които не са добре платени: педиатри, патолози, неонатолози, реаниматори, анестезиолози. Там, където специалистите получават добри възнаграждения, проблем няма. Това са ревматолози, кардиолози, гастроентеролози, подчерта д-р Иван Маджаров.

Председателят на УС на БЛС и главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов се срещнаха с местната структура на БЛС и ръководствата на здравните заведения в Добрич, за да обсъдят проблемите в отрасъла, както и промените в Устава на БЛС преди събора, който ще се проведе от 10 до 12 май в Обзор. НДТ