Три групи общински съветници излязоха с декларации по повод приетия бюджет на Варна

0
51



След като Общинският съвет във Варна прие днес бюджета на общината за тази година, съветниците от три групи разпространиха до медиите в крайморския град декларации. Бюджетът бе приет след близо 12-часови дебати в два поредни дни. 

От групата „Алтернативата“, обединяваща съветници от политическите партии и коалиции „Алтернативата на гражданите“, „Има такъв народ“ и „Свобода“, аргументират в декларация своята позиция да се въздържат при гласуването на бюджета. В декларацията пишат, че това решение е взето с граждански, а не с политически мотиви. От групата поясняват, че „гласуването е своеобразен сигнал към новосформираната власт, към администрацията, към кмета, че подхождат непрофесионално в редица направления“. Според общинските съветници в бюджета не се предвижда структурна реформа в общинската администрация, нито оптимизация на разходите. Освен това не е дадено разрешение за исканата от председателя на Общинския съвет реорганизация на канцеларията на съвета. Съветниците от „Алтернативата“ призовават към диалогичност, като уточняват, че разполагат с професионална експертиза и са готови да носят споделена отговорност за управленските решения, от които зависи бъдещето на града.

От групата на БСП също разпространиха декларация, в която посочват, че „от днес, освен нов бюджет, варненци се сдобиха и с нова политическа коалиция в Общинския съвет – ПП-ДБ, плюс ГЕРБ”. Те казват още, че през последните четири месеца многократно са подавали ръка на кмета Благомир Коцев, като по този начин са показали желанието си да споделят отговорността за управлението на града, за да се промени моделът. „В крайна сметка, по време на предизборната кампания, всички искахме ново управление в града си, но изглежда варненци ще получат още четири години от същото“, заявяват от БСП.

„Сесията беше поредното пилеене на време, в което бяхме принудени неколкократно да каним кмета и администрацията да дойдат на работа“, посочват съветниците от „Възраждане“ в декларация. Според тях „задкулисните договорки“ са достигнали до своя логичен край и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ГЕРБ и ДПС са пренесли националната „сглобка” на местно ниво. „Бюджетът за 2024 година повтаря тези от последните години и носи още безвремие в развитието на града”, коментират още общинските съветници и допълват, че публичните средства на Варна пак се разпределят без дългосрочни цели и идеи за развитие, като не се предвижда нищо значимо за култура, туризъм и здравеопазване.

 

 



Източник БТА