Липсата на бюджет затруднява силно работата по общинските програми, каза зам.-кметът на Варна

0
65



Липсата на приет от Общинския съвет (ОбС) бюджет за тази година затруднява силно работата на администрацията по общинските програми – например социалните и спортните, каза за БТА финансовият зам.-кмет на Варна Христо Рафаилов. Той уточни, че кметският екип в момента е в режим, в който може да харчи само една дванадесета от миналогодишния бюджет. Рафаилов припомни, че през 2023 г. бюджетът бе приет през септември, което на практика означава, че сега финансовата рамка, в която трябва да се вмества администрацията е от 2022 г., а това се отразява на целия град.

За исканията на съветници за корекции в проектобюджета, Рафаилов посочи, че при цялото политическо говорене, не е имало предложения да се промени неговата логика и философия. Част от направените искания за корекции бяха без никакво покритие по трите основни стълба – законосъобразност, целесъобразност и източник на финансиране, допълни зам.-кметът.

„Аз твърдя, че кметската администрация свърши прекрасна работа с разработването на бюджета, спазихме всички срокове за внасянето му и сме направили многократни срещи с представители на различни политически сили“, коментира зам.-кметът. Той допълни, че до момента такъв дебат по бюджета на общината не е имало нито в постоянните комисии, нито в ОбС. Комисията по финанси заседава 15 часа, припомни Рафаилов и изрази личната си позиция, че когато се работи толкова време, значи се търсят правилните решения. Той изрази увереност, че общинските съветници ще приемат бюджета на следващото си заседание, още повече че той не е за тях или за общината, а за гражданите. 

/МК/



Източник БТА