Шуменският театър представя в Световния ден на театъра за първи път у нас пиесата на Жан-Пиер Мартинез „Търси се автор“, в негово присъствие

0
67



Драматично-кукленият театър (ДКТ) „Васил Друмев“ в Шумен отбелязва днес Световния ден на театъра с премиера на най-новото си заглавие – комедията „Търси се автор“. Авторът на пиесата Жан-Пиер Мартинез пристигна от Франция специално за премиерата на спектакъла, който ще се играе в камерната зала на културната институция тази вечер. Това бе съобщено на пресконференция на директора на ДКТ – Шумен и режисьор на постановката Илия Виделинов, на която присъстваха Жан-Пиер Мартинез и съпругата му, както и екипът на представлението. 

Жан-Пиер Мартинез е един от най-поставяните автори. В България има над 25 различни спектакъла, които в момента се играят. „Търси се автор“ се поставя и ще се играе за първи път у нас, отбеляза Виделинов, в отговор на въпрос на репортер на БТА.  

„Това е една пиеса, която поставя въпросите какво би се случило, ако хората бяха в изолация и изкуството го няма. Това е един много интересен въпрос, който особено по пандемията ни провокира и все още човечеството не може да се отърси от т.н. КОВИД, който ни застигна. В случая (в пиесата – б.а.) имаме изкуства, които ги няма за седем години и това отключва изобретателността на хората да намерят своето място под слънцето. Това е провокацията в текста. Той е много добре написан, много ловък, многожанров дори и беше по-сложно при нас да запазим максимално истинността на думите му при превода“, каза Виделинов. 

Жан-Пиер Мартинез, в отговор на  въпроси на репортер на БТА, сподели, че през 2021 година, по време на пандемията от коронавирус, се е вдъхновил да напише текста на пиесата, тъй като тогава е бил изолиран, спазвайки противоепидемичните мерки. Той отбеляза, че много от неговите пиеси са поставени в България, че се радва да е в Шумен за премиерата на спектакъла и е щастлив, че днес, на Световния ден на театъра има възможност да е тук. 

Адаптацията и преводът на пиесата са дело на Десислава Василева, а музиката – на Добромир Кисьов. В постановката участват Борислав Вълов (Ei Bo), Виктория Стрильова, Димитрия Милушева, Катрин Лалова и новото попълнение в трупата Антоана Петрова, която ще дебютира на шуменска сцена. 

Седем дълги години човечеството се бори с поредната световна пандемия. Три жени се записват за първия обявен кастинг след масовото затваряне на културните и театрални институции, на който се явяват без текст. Липсата на основния компонент, който задвижва един спектакъл, не изглежда толкова плашеща, но всъщност може да доведе до редица проблеми, сред които екзистенциални кризи, размити граници на въображението и реалността, както и раздвоение на личността. Всичките тези катарзисни моменти от живота на трите непознати, се случват само и единствено по една причина – няма автор“, съобщи за постановката за БТА в аванс драматургът на Драматично-кукления театър в Шумен Десислава Василева. 

Билетите за премиерния спектакъл са изчерпани. „Търси се автор“ ще бъде представен отново в Шумен, както и на национално турне, от 1 юни, първо във Варна, а също така и в София, съобщи още Илия Виделинов.

 

 



Източник БТА