В Русия осъдиха член на “Пуси Райът” на 6 г. затвор заради антивоенни коментари

0
67


Люся Щейн, член на пънк групата “Пуси Райът” и бивша общинска съветничка в Москва, бе осъдена днес на шест години затвор в Русия за антивоенни коментари в социалните мрежи, предаде Ройтерс, позовавайки се на прессъобщение на съда.

27-годишната Щейн беше призната за виновна за разпространяване на „фалшиви новини за войната“ в Украйна във връзка с коментар от март 2022 г. в социалната мрежа „Екс“, в който тя обвини руски военни, пленени в Украйна, че са „бомбардирали чужди градове и избивали хора“, съобщи независимият руски информационен портал „Медиазона“.

Близо 20 хиляди руснаци бяха задържани в страната за изразяване на антивоенна гледна точка, откакто президентът Владимир Путин нареди пълномащабната инвазия на Украйна на 24 февруари 2022 г., според правозащитния медиен проект „ОВД-инфо“.

Признатите за виновни за разпространение на „фалшива информация“ за руската армия са заплашвани от 10 години затвор, предаде БТА.

Само седмица след началото на инвазията Щейн избяга от домашен арест в Москва със своята партньорка Мария Альохина, която също е част от „Пуси Райът“.

Двойката в крайна сметка се е установи в Исландия, която им предостави гражданство през май миналата година.

На практика няма шанс Исландия да екстрадира Щейн в Русия, за да излежи присъдата си.

Руската прокуратура бе поискала осем и половина години затвор за Щейн, която днес се пошегува в социалната мрежа „Екс“, че майка ѝ „се обзаложила“, че ще настояват за девет години.





Източник 24часа