Шефът на МОК ще реши дали да се кандидатира за нов мандат след Олимпиадата в Париж – Още спорт – Париж 2024

0
59


Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах ще изчака края на Олимпиадата в Париж, преди да обяви дали ще се кандидатира за нов мандат отново през 2025 г.

Становището на Бах е съобразено с препоръка на комисията по етика на МОК, която изрази загриженост, че съобщение преди Париж може да засенчи игрите от 26 юли до 11 август и изборния процес. Решението беше единодушно одобрено от изпълнителния борд на МОК, като Бах каза в сряда, че дори не е имало дискусия по този въпрос.

“От само себе си се разбира, че винаги уважавам препоръките на комисията по етика и още повече, когато те са подкрепени от членовете на моя борд“, каза Бах пред репортери.

“Всякакви заключения, които можете да си направите, са преждевременни”, добави той.

Германецът Бах председателства МОК от 2013 г. и според Олимпийската харта не може да се кандидатира за трети мандат през 2025 г. Но на последната сесия на МОК през октомври в Мумбай редица членове на МОК поискаха от Бах да търси нов мандат, който ще изисква промяна на хартата. МОК каза, че това може да стане чрез гласуване.

Бах не изключи възможността да остане, но също така каза, че спазва Олимпийската харта. Междувременно от МОК определиха като агресивно поведението на Русия след забраната нейни спортисти да участват на парада на отриването на Игрите в Париж.

МОК обяви във вторник забрана на руски и беларуски спортисти да участват като неутрални състезатели в парада на церемонията по откриването поради войната в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в сряда каза, че решението на МОК е “унищожаване на олимпийската идея” и накърняване на интересите на спортистите.

“За съжаление, това е само един от цитатите“, каза президентът на МОК Томас Бах на пресконференция във връзка с коментара на Песков.

“Има още цитати, идващи от Русия, които са изключително агресивни и тъй като някои от тях са много лични, бих искал да помоля (говорителят на МОК) Марк Адамс да отговори“, каза Бах.

Политически коментатори в Русия отбелязаха немската националност на Бах и споменаха Холокоста в публикации в социалните медии.

“Видяхме някои много агресивни изявления от Русия днес. Един коментар надхвърля това”, каза Адамс. „Свързването на президента, неговата националност и Холокоста е неприемливо и достига ново дъно.”

Отношенията между Русия и МОК рязко се влошиха. Руснаци и беларуси ще се състезават като неутрални спортисти в Париж. Русия, която беше домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи, планира да организира свои собствени многонационални Игри на приятелството през септември, което допълнително разгневи МОК.

“Всеки, който следва правилата, е добре дошъл в олимпийското движение”, каза Бах. „От момента, в който Руският олимпийски комитет следва правилата, те са добре дошли. Топката е в тяхното поле. Нашата мисия е… всички национални олимпийски комитети да следват Олимпийската харта и олимпийските правила. Всичко е в техните ръце“, добави Бах.



Източник Gong.bg