Кюстендил отбелязва днес традиционния си празник “Кюстендилска пролет”

0
57



Кюстендил отбелязва днес (21 март) традиционния си празник “Кюстендилска пролет”. Празникът представлява съчетание на култови практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители, и е допълнен от християнските традиции на Средновековието, с интерпретации на легендата за свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града – Хисарлъка.

Символ на пролетта са трите красиви девойки, избрани на конкурс, който състоя миналата вечер на пищен спектакъл на сцена на централния площад “Велбъжд” в Кюстендил.

Тазгодишните пролетни празници в Кюстендил ще продължат до 24 март, казаха от Общината в града. Те включват богата художествена програма, четири концерта на две различни, специално построени за празника сцени, участия на едни от най-популярните български групи и изпълнители и възобновяване на традицията за празнично шествие до лесопарк “Хисарлъка”.

На 21 март празничната програма ще започне в 11:30 ч. на площад “Велбъжд” с отслужване на молебен за здравето на кюстендилци. Програмата ще продължи на сцена “Базиликата” в Хисарлъка с ритуал по предаването на символите на Кюстендил, а девойка “Кюстендилска пролет” 2024 г. ще отправи поздрав до всички кюстендилци. 

Отбелязването на официалния празник на Кюстендил ще продължи с празнична програма с участието на “Тоника СВ”, “Виво Монтана” и кюстендилският фолклорен ансамбъл “Родолюбие”. 

От 10:00 до 18:00 ч. на 21 март жителите и гостите на Кюстендил ще имат възможността да посетят цветно изложение “Кюстендилска пролет” на площад “Велбъжд”, а от 13:00 до 15:30 часа малките посетители на празника ще могат да се включат в кулинарна работилница за изработване на пролетни лакомства, заедно с преподаватели и ученици от Професионалната гимназия по туризъм “Н. Й. Вапцаров” в града.

Общината в Кюстендил е заложила в програмата си и пролетни арт-работилници за децата в парк “Хисарлъка” от 11:00 до 16:00 ч., които ще бъдат разположени до крепостната стена в парка.

На 22 март ще се състои първата инициатива на “Пролетен уикенд в Кюстендил“ – еко инициатива за залесяване на част от гората, заобикаляща късноантичната и средновековна крепост, а денят ще завърши с рок-концерт на група “Фактор”.

23 и 24 март също ще бъдат дни, наситени с множество събития – представяне на книги, открити тренировки, спортни прояви и демонстрации. Ще се състои и дружествено състезание по ловна стрелба. Ще има и концерт на Васил Найденов.

Събитията се организират от Община Кюстендил и се осъществяват с подкрепата на културните институти и организации от  Кюстендил.

 



Източник БТА