Днес трябва бъде отворена единствената подадена оферта за софтуера на машините за изборите, каза Камелия Нейкова

0
62



Днес на обяд комисията по обществената поръчка за софтуера на машините трябва да отвори единствената подадена оферта, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова в предаването „Денят започва“ по БНТ. Много се надявам в изключително кратък срок да се проведе договарянето с кандидата за изпълнител, да може да се сключи договор и да се подготвят електронните бюлетини, каза още Нейкова.

Бързаме най-вече заради удостоверяване на съответствието, което трябва да се направи от Министерството на електронното управление, Института по метрология и Института по стандартизация, допълни председателят на ЦИК. Тази поръчка беше обявена в деня, в който бяха обявени и изборите – 9 април, когато беше прекратена предишната – за изборите за европейски парламент. Планът в ЦИК е още в началото на май да бъде предоставен софтуерът за удостоверяване на трите институции, за да имат те достатъчно време да работят спокойно и този 20-дневен срок, записан в Изборния кодекс за удостоверяване на съответствието, да бъде спазен.

Общо 25 партии и 11 коалиции са се регистрирали за изборите на 9 юни, като една партия и една коалиция ще участват само в изборите за Народно събрание, каза Камелия Нейкова. Очаква се проверката от ГРАО за подписите на 5 партии и 3 коалиции, които са подали документите си във вчерашния, последен за регистриране на формациите, ден.

Жребият за номерата на партиите в бюлетините ще бъде на 8 май, като партията и коалицията, които ще участват само в предсрочните парламентарни избори, ще бъдат след подредените в двете бюлетини партии, обясни Нейкова.

Председателят на ЦИК каза още, че избирателите не могат да гласуват едновременно с машина и с хартиена бюлетина, както и трябва да упражнят правото си на вот, влизайки един път в изборната секция.

Камелия Нейкова припомни още, че за европейските избори важи изискването за уседналост, а за парламентарните – не.

За да можем да гласуваме за парламентарните избори, трябва да сме навършили 18 години, да не изтърпяваме наказание „лишаване от свобода“ и да не сме поставени под запрещение.

Българските граждани, за да могат да гласуват в европейските избори, трябва да имат постоянен и настоящ адрес на територията на България или постоянен адрес в България.

Може да имаме и настоящ адрес в държава в Европейския съюз. Ако настоящият адрес е в държава извън ЕС към 9 март 2024 година – три месеца преди изборния ден, няма право да гласува такъв избирател в изборите за членове на Европейски парламент, обясни Нейкова.

В държавите извън Европейския съюз може да се гласува само за парламентарни избори, поясни още председателят на ЦИК. Тя призова избирателите да проверят дали фигурират в предварителните списъци, които трябва да бъдат обявени от общинските администрации в понеделник, 29 април.  



Източник БТА