С изложба, документални филми и спектакъл в Ловеч ще бъде отбелязан Денят на театъра

0
63


С изложба, документални филми и спектакъл Ловешкият театър ще отбележи Деня на театъра – 27 март. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА директорът на културната институция Биляна Петрова.

През деня вратите на театъра ще са отворени за посетители. Те ще могат да разгледат изложбата, посветена на патрона на институцията Борис Луканов (1936 – 2023). Ще бъдат представени фотоси, афиши, костюми от негови спектакли в Народния театър в София и във Варненския театър, където дълги години актьорът е бил част от трупата, както и други свидетелства за творчеството му.

“Този международен ден на театъра е особено щастливо събитие за нас. За първи път от 55 години – откакто съществува Драматичният театър в Ловеч, той ще има свое собствено име – на своя патрон, на големия български актьор Борисов Луканов”, обясни Биляна Петрова.

Тя припомни, че артистът е роден в Ловеч.

“Тук се намира неговата къща, на чердака на която е и неговият стол, където до последно си е седял. Първите му стъпки в театъра са били на сцената на сегашното читалище, тъй като тогава още театърът не е бил построен. Това са емоционални моменти за нас”, каза Биляна Петрова.

В двете зали на театъра през деня ще се прожектират документални филми, а вечерта ще бъде представен пиесата “В полите на Витоша” от Пейо Яворов, с режисьор Крис Шарков.

“За нас е наистина важно повече хора да дойдат в Деня на отворените врати на театъра. Поканили сме и ученици от всички гимназии в града”, каза още Петрова.

/РБ/



Източник БТА