• 20% от родната акватория е поставена на карта

Тече подготовка за проучване на ветровия потенциал в Черно море, което трябва да предхожда реализацията на инвестиционните проекти за изграждане на ветропаркове в българска акватория. За това алармира председателят на Сдружение „Черноморски изгрев” Емил Милев на съвместна пресконференция с депутата от „Възраждане” Коста Стоянов. „Имаме информация, че за целта в транспортното министерство е внесено искане за поставяне на пилотни буйове в морето, които да отчитат силата на вятъра, теченията и температурата на водата”, каза той. Според Милев искането е депозирано от британската фирма „Hooracan“, която през ноември 2023 г. представи пред рибарите във Варна намеренията си да прави офшорни ветропаркове в морето и получи категоричното им несъгласие, съобщи trud.bg

„Самото проучване ще струва над 20 млн. лв., а държавата ще се задължи да гарантира изкупуването на тока от офшорен вятър за 160 лв. за мегаватчас,  което обяснява бързането този лобистки закон да бъде приет и фактът, че го внася не Министерски съвет, а група депутати, за да не се налага обществено обсъждане”, посочи Коста Стоянов. Той припомни, че преди внасянето на законопроекта за енергията от ВЕИ в морските пространства не е търсено мнението на Института по рибни ресурси и Института по океанология при БАН, не е питан и нито един от кметовете на черноморски общини. Становища по него са дали няколко министерства и всички те са отрицателни. Въпреки това спорният документ бе приет на първо четене. Чак след това вносителите се сетиха да организират среща със засегнатите браншове, която ще се проведе днес в Народното събрание.

Поставянето на перките ще ликвидира българския риболов. В сектора са регистрирани 2000 кораба, 60 рибопреработвателни предприятия и 24 мидени ферми, каза Коста Стоянов. Много повече са заетите в туризма, откъдето също се обявиха против проекта за закон.

„На срещата ще обясним, че планираните три парка ще отнемат около 20% от българското море. Там стопански риболов няма да има. Перките ще са видими от брега в ясно време – сондата край нос Галата е на 23 км навътре, висока е 40 м и се вижда от плажа, а перките ще са високи по 260 м. От брега до тях трябва да се прокарат кабели, край които ще има сервитутни зони, а за всяка турбина в морето ще се излива фундамент, колкото 8-етажен блок. Затова сме категорични – проектозаконът трябва да се оттегли. Ако не ни чуят, ще търсим обединение за общи протести с другите засегнати браншове – туризъм и земеделие”, каза Емил Милев.

Вредата от офшорните ветропаркове е видна в Северно море, където е регистрирано намаление на популацията на делфините. Опасения, че те ще имат вредно влияние върху екосистемите под и над морското равнище изразяват и одиторите от Европейската сметна палата, които са направили свои проучване на база на серия доклади от различни организации, обясни Коста Стоянов. Според него публикуваният миналата година документ поставя под съмнение устойчивостта на подобен тип проекти и сочи, че рядко са съвместими с други дейности в морето.